O supă cremă este întotdeauna o idee bună la masa de seară, pentru că reprezintă o bază vegetală dietetică, pe lângă care mai putem adăuga proteine și carbohidrați. Totodată, este ușor și rapid de preparat și foarte potrivită pentru anotimpul rece.
Se poate face practic din orice fel de legume sau zarzavaturi, dar pot fi și completate cu leguminoase. Dintre ele, lintea se pretează a fi folosită și de una singură, iar dacă e din cea portocalie fierbe și foarte repede și nu e nevoie să o fierbem separat sau să o ținem să se hidrateze. E suficient să-i adăugăm o parte aromatică și să pasăm totul cu un mixer. Se gătește totul la un loc într-o singură oală.
Ingrediente pentru 4 porții de supă cremă de linte
200 g linte portocalie
1 ceapă
2 căței de usturoi
4 linguri de ulei
2 linguri de concentrat de roșii
1 linguriță de zahăr
sare după gust
paprika picantă, dafin, piper
1 l de apă
100 g iaurt/lămâie pentru servit
Procedeu
Într-o oală mai mare antiaderentă, poate fi de inox sau aluminiu, nu neapărat cu teflon, se călește întâi ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Lucrăm la foc mediu, cu câteva linguri de ulei.
Se adaugă lintea, clătită anterior, și se mai învârt în oală împreună până și lintea începe să se aromatizeze.
Acum se adaugă cele două linguri de concentrat de roșii, lingurița de zahăr și frunza de dafin.
Se amestecă și se adaugă apa. Se ridică flacăra până când oala ajunge la punctul de fierbere, apoi se lasă focul mic și se fierbe acoperită cu capacul circa un sfert de oră, amestecând din când în când. Se completează și cu un minim de sare, dacă mai e nevoie mai adăugăm puțin la final.
Se completează la sfârșit și cu puțină paprika iute și se reduce în cremă folosind un mixer vertical sau un blender.
Se servește cald, cu puțin iaurt, ulei de măsline, piper. Merge și un strop de brânză rasă. Dacă vrem ca mâncarea să rămână de post, putem completa cu fulgi de drojdie.
În mod tradițional, această supă cremă de linte turcească este însoțită de lipii calde. Pot fi și din cele cumpărate și încălzite rapid în cuptor.