Stridiile considerate cele mai bune din lume se găsesc în Insula Prințului Edward / Se recoltează din septembrie până în aprilie, uneori la copcă

Stridiile cele mai bune din lume FOTO: Dreamstime/Henrik Stovring

Insula Prințului Edward, cunoscută drept „PEI”, este una dintre provinciile maritime din estul Canadei, situată în largul coastelor provinciilor Noua Scoție și New Brunswick. Deși are o suprafață de doar aproximativ 5.000 km², abundența sa de golfuri o transformă într-un adevărat paradis pentru iubitorii de fructe de mare și susține economia prosperă a pescarilor din zonă, arată ustoday.com.

Insula are două sezoane de pescuit la homar și chiar o sărbătoare specială în ziua în care bărcile de pescuit pornesc în larg pentru a lansa capcanele. De asemenea, aici găsești diverse tipuri de midii și scoici, pe care le poți culege singur, cu doar o găleată și o lopată, la reflux. Însă niciun fruct de mare nu este atât de faimos precum stridiile din PEI, recunoscute la nivel mondial.

Ce face stridiile din Insula Prințului Edward atât de speciale

Stridiile din PEI sunt apreciate pentru merroir”, adică aroma lor sărată și distinctă, influențată de apele cristaline în care cresc. Deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, majoritatea oamenilor le consumă din septembrie până în aprilie. Însă localnicii spun că cele mai gustoase sunt cele din timpul iernii.

„Stridiile de iarnă sunt deosebit de delicioase, deoarece absorb și extrag sarea din apa sărată, ceea ce le face extrem de sărate și le protejează carnea de îngheț în lunile friguroase,” explică Perry Gotell, pescar și ghid, proprietar al Tranquility Cove Adventures, care organizează excursii de pescuit la stridii și pescuit în larg.

Cea mai cunoscută varietate este stridia Malpeque, din Golful Malpeque, care a fost desemnată cea mai gustoasă stridie din lume la Expoziția Universală de la Paris din 1900. Alte tipuri populare pe insulă includ Valley Pearl, Pickle Point și Colville Bay.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cum se pescuiesc stridiile din Insula Prințului Edward

Recoltarea stridiilor nu este permisă în mod recreațional în PEI, decât dacă ești însoțit de cineva care deține o licență. Una dintre cele mai unice experiențe de pe insulă este pescuitul de stridii la copcă cu Gotell. În timpul iernii, turiștii sunt duși pe râul înghețat Brudenell, unde se taie o deschidere în gheață cu un ferăstrău electric.

Odată ce apa limpede este expusă, poți vedea stridiile pe fundul râului. Cu un clește special, ele sunt ridicate la suprafață și sortate după dimensiune, deoarece există reguli stricte privind care stridii pot fi păstrate. Apoi sunt curățate, desfăcute și consumate chiar lângă foc.

Această experiență nu depinde de sezon, deoarece bazinele cu stridii sunt private, dar fereastra de timp pentru pescuit pe gheață este de doar aproximativ cinci săptămâni, cât timp apa este suficient de înghețată pentru a susține greutatea oamenilor.

Stridiile din PEI sunt servite peste tot pe insulă, de la restaurante fine până la chioscuri de fructe de mare sezoniere, deschise primăvara și vara. Le poți degusta crude, pe jumătate de cochilie, sau gătite în stil Rockefeller.

Cum să păstrezi stridiile proaspete mai mult timp

Perry Gotell oferă un sfat util pentru păstrarea stridiilor la domiciliu. „Curăță sertarul de fructe și legume din frigider, pune un prosop umed la bază și așază stridiile cu partea bombată în jos. Aceasta este partea mai adâncă a cochiliei și ajută stridia să-și păstreze sucurile naturale. Acoperă-le cu un prosop umed pentru a le menține proaspete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *