O viață întreagă în vacanță nu prea e posibil și probabil ar fi și plictisitor, de la un punct încolo. Revenind, însă, acasă și la realitate, putem combate nostalgia recreând uneori spiritul vacanței prin intermediul mâncărurilor locale. Din fericire, avem acces la multe ingrediente din gastronomia țărilor în care călătorim. Iar printre cele mai tentante și mai ușor de preparat acasă sunt specialitățile grecești.
Iată o serie de rețete de mâncare grecească de tavernă rapide pe care le putem foarte ușor replica în bucătăria proprie. Prima dintre ele, pâinea tipică, pita.
Pita grecească
Pita grecească este una din varietățile cele mai cunoscute de flat bread, o soluție rapidă când am rămas fără pâine.
Se amestecă toate ingredientele într-un aluat simplu, se lasă la dospit până își dublează volumul. Apoi se dă formă rotundă împărțind aluatul în cantități de 100 g, se lasă iar la dospit, se întinde cu sucitorul sau, preferabi, direct cu mâinile. Se coc în cuptor sau, mult mai simplu, într-o tigaie groasă care nu necesită ulei, ideal de fontă – trebuie întoarce pe ambele părți.
Aluatul cel mai simplu pentru pita:
250 g di făină obișnuită de panificație, eventual cu o parte de făină integrală
150 g apă
5 g drojdie de bere, proaspătă
5 g sare
2 linguri ulei de măsline
Sos tirokafteri
În loc de sosul tzatziki, mai cunoscut, am ales un altul tot pe bază de iaurt grecesc, dar amestecat cu brânză feta: sosul tirokafteri. Se amestecă toate ingredientele de mai jos și se servește cu măsline kalamata deasupra, însoțind alte preparate.
200 g brânză feta
100 g iaurt grecesc
2 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet alb
1 lingură cremă de ardei iuți sau paprika iute, în lipsă
oregano uscat după gust
câteva măsline negre
Melitzanosalata, salată de vinete în stil grecesc
Ca și în cazul celei românești, impropriu spus salată, este o cremă de tip spread, ca și cea de mai sus, ca și tzatziki.
Se coc vinetele în cuptor sau chiar pe jar, precum în varianta românească. Se poate folosi și cuptorul cu microunde, făcând probe, în funcție de puterea lui. Se amestecă apoi pulpa de vinete cu restul ingredientelor, mărunțite. Se poate folosi chiar un mixer vertical.
700 g vinete lungi, circa 3, coapte și curățate de coajă
30 g iaurt grecesc
2-3 linguri ulei de măsline
câteva picături de suc de lămâie
1 cățel de usturoi
frunze de mentă și/sau de pătrunjel
sare, piper
Souvlaki
Nu sunt altceva decât frigărui de carne de porc pe grătar, cu arome mediteraneene.
Se pregătește carnea tăind-o cuburi mici, circa 2-3 cm latura. Se lasă la marinat într-un sos făcut din: ulei de măsline, suc de lămâie, oregano, rozmarin, sare și piper.
După ce stau la marinat minim 1h, se gătesc într-o tigaie grill, cu atenție să nu se ardă și întorcându-le pe toate părțile – din acest motiv este importantă forma de cub a bucățelelor de carne.
De aici la gyros nu mai e decât un pas: pita cu souvlaki și legume gătite pe grill sau în cuptor, stropide bine cu sos tzatziki. Uneori se adaugă și cartofi prăjiți, pe modelul kebab. Asta este și frumusețea, multe rețete de mâncare grecească se pot combina și mixa între ele.