Orezul negru, numit și „orez interzis”, este o alternativă sănătoasă și delicioasă la orezul alb simplu.
Orezul negru este o garnitură potrivită la cină sau poate fi servit ca parte a unui bol de cereale sau a unei salate. Beneficiile pentru sănătate ale orezului negru sunt multe. Orezul negru este plin de nutrienți, vitamine și antioxidanți și poate stimula sănătatea inimii, reduce riscul de cancer, susține sănătatea ochilor și ajută la pierderea în greutate.
Orezul își obține culoarea de la un pigment numit antocianină, care este bogat în antioxidanți. Orezul negru este lipsit de gluten în mod natural.
Nu sunteți sigur cum să gătiți orezul negru? Găsiți, mai jos, o rețetă de bază pentru orez negru, recomandată de site-ul 30 seconds food.
Timp de pregătire: 5 minute
Timp de gătire: 30 de minute plus 10 minute pentru a se răci
Timp total: 45 minute
Porții: 4
Ingrediente:
- 1 cană de orez negru, clătit (nefiert)
- 3/4 (trei sferturi) de cană de apă
- 1 linguriță de ulei de măsline
Note pentru rețetă:
- În loc de apă, puteți folosi bulion de legume, bulion de pui sau bulion de vită.
- Adăugați un strop de lămâie proaspătă la orezul fiert.
- Puteți adăuga sare în apa cu orez, dacă doriți.
- Păstrați orezul într-un recipient etanș în frigider.
Iată cum se prepară:
Combinați orezul, uleiul de măsline și apa într-o cratiță. Aduceți la fierbere, reduceți focul la mic, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.
Scoateți oala de pe foc și lăsați-o să stea, acoperită, timp de aproximativ 10 minute. Apoi puteți servi.
Date nutriționale pe porție:
Kcal: 250
Total grăsimi: 23,8 g
Grăsimi saturate: 3,3 g
Total carbohidrați: 10,8 g
Fibre: 0,8 g
Zaharuri totale: 0,2 g
Proteine: 1,5 g
Spre deosebire de orezul alb, orezul negru are de două ori mai multe proteine, ceea ce îl face mai hrănitor. Din cele mai vechi timpuri, se crede că prelungește viața și influențează potența masculină. Boabele nu trebuie confundate cu “chumisa”, care se mai numește și “orez negru”, dar nu are nicio legătură cu acesta și provine din familia bristlecone. De asemenea, orezul negru este adesea confundat cu orezul sălbatic sau “tsatzania” – nici acesta nu este orez, ci doar o rudă foarte îndepărtată a sa.
Este demn de remarcat faptul că tipul, varietatea și locul de recoltare a orezului negru afectează cantitatea de substanțe pe care o conține. Bineînțeles, produsul finit și boabele uscate au valori calorice diferite. Cu cât orezul este mai puțin prelucrat, cu atât conținutul său de minerale este mai mare.
Spre deosebire de soiurile lustruite, orezul negru este foarte bogat în aminoacizi, 18 din cele 20 de soiuri cunoscute.
Orezul este negru din cauza antocianilor și conține vitaminele D, E și A solubile în grăsimi. Indicele său glicemic este cuprins între 36 și 40, iar acest indice scăzut îi permite să fie inclus în dieta persoanelor cu tulburări de metabolism glucidic și a diabeticilor. În plus, consumul de orez negru este esențial pentru a preveni aceste boli.