Pelerinaj la „Sfânta Parascheva”: 100.000 de sarmale vor fi împărțite pelerinilor la masa tradițională de după slujbă / Bucătar: „S-au folosit 1.500 de kilograme de varză proaspătă, 311 kilograme de carne tocată vită-porc, 45 kilograme de morcov”

Sf. Parascheva: 100.000 de sarmale vor fi împărţite la tradiţionala masă a pelerinului, după slujbă / Sursa foto: Observator News Sf. Parascheva: 100.000 de sarmale vor fi împărţite la tradiţionala masă a pelerinului, după slujbă / Sursa foto: Observator News

Punctul culminant al pelerinajului de la Iași, organizat în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, aduce împreună mii de credincioși din toată țara. Aproximativ 50.000 de persoane sunt așteptate să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. În toate zilele de pelerinaj, peste 200.000 de oameni au venit să se roage, dar luni este ziua centrală, fiind sărbătoarea hramului Sfintei, notează Observator News.

Conform autorităților, între 20.000 și 30.000 de persoane sunt așteptate la slujba de Sfânta Liturghie, ce va avea loc pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași. Oamenii vin în această zi cu credința că puterile Sfintei Parascheva sunt mai mari, iar rugăciunile adresate ei au șanse mai mari să fie ascultate.

Bucătar: „S-au folosit 1.500 de kilograme de varză proaspătă”

După slujba, care începe la ora 9:30 și se va încheia în jurul orei 13:00, pelerinii vor fi răsplătiți cu tradiționala „masă a pelerinului”. În acest an, peste 100.000 de sarmale vor fi oferite celor prezenți, un număr record pregătit de diverse instituții din Iași. Voluntarii s-au implicat intens în ultimele zile pentru a pregăti această masă caldă, vitală pentru cei care au îndurat frigul și oboseala.

„S-au folosit 1.500 de kg de varză proaspătă, 311 kg de carne tocată vită-porc, 45 kg de morcov, 100 kg de orez, 120 kg de ceapă, 21 kg de bulion, 75 de litri de ulei, plus condimentele cimbru, piper”, a declarat Maria Sorlescu, unul dintre bucătarii responsabili pentru pregătirea sarmalelor.

Pelerinii, veniți din toate colțurile țării, se simt binecuvântați și mulțumiți pentru ospitalitatea oferită.

„E o mare plăcere pentru că sunt mulţi oameni care stau mult in frig şi au nevoie de o masă caldă. Dragul sărbătorii și plăcerea că vin atâția oameni străini în orașul nostru ne fac să-i primim cu drag”, au mărturisit bucătăresele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *