Pastele de vineri seara. Paste cu (mai) nimic atunci când bate vântul prin frigider. Ce soluții rapide avem la dispoziție

paste cu mai nimic, retete de paste, cele mai simple paste, paste cu usturoi, ierburi aromatice, reteta simpla de paste foto: freepik.com

Am reintrat cu toții în ritm după pauza estivală, și se poate întâmpla ca adaptarea să ne consume uneori energii suplimentare. Și să ne trezim că nu știm ce să facem de mâncare pentru că nu am avut timp sau energie pentru cumpărături. Parcă n-am comanda, dar parcă nici n-am vrea să mâncăm același sandviș sau aceiași cartofi prăjiți. Există soluții.

Dacă sunteți dintre cei care au mereu un pachet de paste de rezervă în dulap, problema e ca și rezolvată. Luăm în calcul ca pe o axiomă faptul că oricine are niște usturoi prin frigider. Sau măcar granule de usturoi liofilizat. Realitatea confirmă foarte des faptul că într-un frigider gol usturoiul face echipă  cu un ou singuratic și o lămâie stafidită.

Deci, dacă avem paste, de orice fel, și usturoi, avem tot. Putem apela la clasicele spaghetti aglio olio peperoncino. Dar dacă nu avem ardei iute? E suficient usturoiul.  Dacă pe balcon ținem și vase cu ierburi aromatice, și mai bine, e bună oricare dintre ele pentru un plus de prospețime.

Cum se fac pastele cu usturoi

Calculăm pentru o porție de paste așa: 100 g de paste – scurte sau lungi, merg oricare, e o soluție in extremis, 1-2 căței de usturoi, ulei, sare, piper, ierburi aromatice proaspete – pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru. În lipsa celor proaspete, merg și cele uscate.

În timp ce fierb pastele conform indicațiilor producătorului, se aromatizează uleiul într-o tigaie antiaderentă cu usturoiul tăiat felii subțiri. Le lăsăm împreună la foc mic, rapid, astfel încât usturoiul să nu se schimbe la culoare.

Peste ele adăugăm pastele fierte și scurse. Amalgamăm la foc iute, transferăm în farfurie, completăm cu sare, piper, pătrunjel tăiat mărunt sau cu ce preferăm sau avem la îndemână.

Ce mai putem adăuga peste pastele cu usturoi

În afară de clasicul ardei iute, putem completa aroma acestor paste cu (mai) nimic folosind orice rest posibil de prin frigider: carne, brânză, pește. Dacă e brânză o adăugăm, rasă, direct peste paste în farfurie. Dacă e carne sau pește, tăiat mărunt și adăugat în tigaie, împreună cu usturoiul, peste care adăugăm pastele: poate fi vorba de vreun rest de pui, de șuncă sau de bacon, de cârnați sau de șnițel, de friptură de orice fel, de vreun rest de conservă de pește, sprot sau heringi sărate sau chiar pește la cuptor. Merge oricare din ele cu condiția să fie bucăți mici, pentru a le exploata potențialul la maxim.

O altă soluție peste pastele cu usturoi sunt măslinele, tăiate în două sau chiar mai mici și adăugate fie în tigaie, fie chiar la final, în farfurie. Dacă avem nuci sau migdale, putem adăuga în farfurie, deasupra, în loc de brânzeturi.

Iar dacă chiar avem frigiderul în stare de gol total, cu lămâia și oul care țin de urât usturoiului și, eventual, cepei, ei bine, oul și lămâia ne vin și ele mult în ajutor: oul îi fierbem separat și îl tăiem în bucățele mici peste paste direct în farfurie. Și tot acolo completăm cu coajă rasă de lămâie. Amalgamăm pastele deja aromatizate cu ulei și usturoi, sare și piper.

Dacă avem și pătrunjel sau busuoic sau mentă proaspete, fiecare dintre ele poate fi exact cireașa de pe tort – completează la perfecțiune un fel de paste cu (mai) nimic născut din ce avem la îndemână. Și cum nevoia ne învață, descoperim că, din pură imposibilitate, limita se tranformă și devine un stimul pentru imaginație și creativitate.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *