O nouă companie va dezvolta centrale de biogaz în România care vor folosi rezidurii agricole și deșeuri alimentare

biogaz, deseuri animaliere, carne, ucea Sursa foto: Pixabay/JanNijman

O nouă companie axată pe dezvoltarea de centrale de biogaz în toată România a fost înfiinţată de Black Sea Oil & Gas S.A. (BSOG), împreună cu acţionarii săi, firma globală de investiţii Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al BSOG, transmis miercuri AGERPRES, este vorba despre BSOG Energy SRL, cu sediul central în Bucureşti, ce va dezvolta centrale de biogaz pe teritoriul naţional, fiecare amplasament fiind estimat să aibă o capacitate de minimum 15 MW.

„Biogazul joacă un rol important în tranziţia energetică, eliminând impactul semnificativ al poluării reprezentate de evacuarea deşeurilor organice pe terenuri şi depozite de deşeuri, şi, în acelaşi timp, asigură reduceri substanţiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră prin transformarea metanului produs în mod natural într-un combustibil utilizabil, produs în ţară. România are un potenţial semnificativ în industria biogazului, dar puţine dezvoltări în domeniu până în prezent. Prin alăturarea expertizei în materii prime, proiectare, achiziţii şi accesarea de credite verzi şi combinarea acestora cu expertiza BSOG de a implementa proiecte în România, credem că BSOG Energy este poziţionată unic pentru a crea o platformă puternică şi la scară largă de livrare a biogazului în regiune. O industrie puternică a biogazului în România are potenţialul de a creşte producţia locală de gaze cu zero emisii de CO2, transformând deşeurile agricole în noi surse de venit pentru sectorul agricol, precum şi contribuind la crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG şi director general al BSOG Energy.

Practic, biogazul rezultă din prelucrarea industrială prin digestie anaerobă a reziduurilor agricole şi a altor deşeuri organice, cum ar fi gunoiul de grajd, paiele şi deşeurile alimentare.

„Emisiile nete de dioxid de carbon generate sunt semnificativ mai mici, sau în unele cazuri negative, în comparaţie cu metanul de origine fosilă. Din aceste motive, este de aşteptat ca biogazul să joace un rol critic în atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene. Se estimează că cererea de biogaz va creşte cu 20% pe an în acest deceniu, determinată de politicile de sprijin şi de pachetele de stimulente ale Uniunii Europene. Având în vedere dimensiunea sectorului său agricol, România dispune de cantităţi substanţiale de deşeuri agricole care rămân neutilizate. Prin valorificarea acestei resurse naturale şi prin promovarea unor politici publice de sprijin care facilitează investiţiile private şi accesarea subvenţiilor din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene, România are potenţialul de a deveni lider în materie de biogaz în Europa”, se menţionează în comunicatul citat.

Black Sea Oil & Gas S.A, deţinută de Carlyle şi BERD, este o companie independentă de energie cu sediul în România, care, în calitate de Titular (70%) şi Operator, a pus în producţie proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul de acest fel, de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani.

Carlyle Group (NASDAQ: CG), companie globală de investiţii axate pe trei segmente de business – Global Private Equity, Global Credit şi Global Investment Solutions – deţinea active în administrare de 425 miliarde dolari, la data de 31 martie 2024. Compania este prezentă cu 28 de birouri de pe patru continente în care lucrează peste 2.200 de angajaţi.

BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală care promovează dezvoltarea economiilor sustenabile, conduse de sectorul privat în Europa de Est, Asia Centrală şi bazinul sudic şi estic al Mării Mediterane. Instituţia este deţinută de 73 de ţări, precum şi de Uniunea Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

Sursa foto: Pixabay/JanNijman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *