VIDEO | Dialoguri pe toate gusturile | Ionuț Gheorghe (prezentator TV): „În vacanță mănânc ce-mi face cu ochiul. Apoi văd eu dacă-mi pare rău” / „În Africa, am mâncat cea mai bună masă din viața mea. La început, mi-a fost teamă să nu pățesc ceva”

Ionuț Gheorghe, prezentator TV Sursa foto: Arhivă personală

Pentru jurnalistul și prezentatorul TV Ionuț Gheorghe, vacanțele sunt un prilej de explorare culinară, nu de restricții alimentare. „Dacă aș putea, aș sta doar în vacanțe”, spune el cu umor, povestind cum a trecut de la scepticism la încântare în fața unor preparate locale savurate în Africa, Mexic sau Republica Dominicană.

Rubrica „Dialoguri pe toate gusturile”, un proiect G4Food, aduce în fața publicului figuri cunoscute din afara lumii gastronomice, care vorbesc despre legătura lor cu mâncarea, amintirile din copilărie, vacanțele și mesele care i-au marcat. În acest episod, Ionuț Gheorghe, un jurnalist cu multă experiență pe teren și în platou, dar și un călător pasionat, recunoaște că la masă uită uneori de reguli, dar nu și de bucuria gustului.

„Dacă ar fi să mă întorc în timp, cred că aș fi putut să-mi deschid o covrigărie”

„Dacă ar fi să mă întorc în timp, cred că aș fi putut să-mi deschid o covrigărie”, glumește Ionuț Gheorghe, rememorând anii în care era reporter de teren. „Mâncam când puteam și ce puteam. Nu era ca acum, cu livrări și curieri. Dacă aveai noroc, prindeai un covrig cald”.

Anii aceia l-au învățat să aprecieze mâncarea simplă și rapidă, dar și să devină mai atent cu alegerile alimentare odată cu trecerea timpului. „Am slăbit vreo 7-8 kilograme, dar doar cu dieta disociată. Eu trebuie să mănânc atunci când simt nevoia”.

„În vacanță mănânc ce-mi face cu ochiul. Apoi văd eu dacă-mi pare rău”

Ionuț spune că este reticent la diete stricte și preferă să mănânce intuitiv. Însă în vacanțe, renunță complet la reguli: „În vacanță mănânc ce-mi face cu ochiul. Apoi văd eu dacă-mi pare rău. De cele mai multe ori, nu-mi pare”.

De la covrigi colorați din piețe locale (pe care i-a evitat inițial din cauza ghenelor din apropiere), până la fructe de mare gătite pe o insulă în Africa, experiențele culinare din călătorii au devenit unele dintre cele mai intense amintiri. „Cred că acolo, în Africa, am mâncat cea mai bună masă din viața mea. Deși, la început, mi-a fost teamă. Mă gândeam la sistemul medical, dacă pățesc ceva… Dar totul a fost perfect”.

Ionuț Gheorghe, prezentator TV
Sursa foto: Arhivă personală

De la prejudecăți la revelații culinare

În Mexic, a fost sceptic când a aflat că va gusta mâncare preparată din coadă de vită, dar a ajuns să se bucure de fiecare înghițitură. În Republica Dominicană, a testat empanadas de la gherete de pe marginea drumului, ghidat de curajul unor turiști canadieni: „Dacă ei mănâncă, de ce n-aș mânca și eu?” A fost o decizie inspirată: gustul autentic i-a rămas în memorie.

„Îmi place să experimentez. Să văd unde mănâncă localnicii, ce mănâncă, care e cel mai popular aliment și de ce. E păcat să ajungi într-un loc și să nu guști nimic nou doar pentru că ai niște idei preconcepute”, afirmă jurnalistul.

Ionuț Gheorghe, prezentator TV
Sursa foto: Arhivă personală

Amintiri cu salată boeuf și ceai de izmă

Când se întoarce cu gândul la copilărie, Ionuț evocă momentele în care mama îl punea să facă maioneza pentru salata boeuf. „Nu aveam mixer pe atunci, o făceam cu lingura de lemn. Când se tăia maioneza, trebuia să o iau de la capăt. Am învățat pe propria piele ce înseamnă răbdarea în bucătărie”.

Un alt gust al copilăriei: ceaiul de izmă. „Noi o culegeam din grădină, o uscam și o păstram peste iarnă. Îmi aduc aminte cum mâncam dimineața pâine cu margarină, brânză și ceai de izmă cu zahăr”.

Astăzi, Ionuț gătește frecvent pentru prieteni și se bucură de fiecare ocazie de a-i aduna în jurul mesei. Ciorba de perișoare e preparatul lui preferat, iar coliva, un desert neobișnuit pentru cineva care nu merge la biserică „pentru pomană”: „Îmi place gustul, textura, și o fac din proprie inițiativă. E un desert sănătos, mai ales dacă folosești îndulcitori”.

Responsabilitate în farfurie

Dincolo de plăcerile gustului, Ionuț Gheorghe spune că și-a format în ultimii ani o rutină cumpătată când vine vorba de mâncare: merge la cumpărături doar după ce a mâncat, își face listă și încearcă să combată risipa. „Cumpăr produse aproape de data expirării, tocmai pentru a contribui cum pot la reducerea risipei. Cred că schimbarea începe cu fiecare dintre noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *