Gastrita depinde mult de ceea ce mănânci/ Cu brânză de vaci și carne fiartă îi poți ameliora simptomele

stomac sursa foto: freepik.com

Gastrita simptome și soluții. Este o boală a stomacului în care apare o inflamație, apărută ca urmare a unei secreții prea abundente de sucuri gastrice. Afecțiunea este tratabilă cu medicamente dar, potrivit medicalnewstoday.com, alimentația joacă un rol foarte important în ameliorarea simptomelor.

Simptomele gastritei includ indigestie, dureri de stomac, greață și eructații frecvente. Alegerile dietetice pot ajuta la gestionarea gastritei și a ulcerelor gastrice. Alimente precum broccoli și iaurtul probiotic pot fi benefice, în timp ce alimentele condimentate și alcoolul pot agrava simptomele.

Ce declanșează gastrita

O cauză frecventă a declanșării gastritei este infecția cu bacterii Helicobacter pylori (H. pylori). Alte cauze includ utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, un consum mare de alcool și unele boli inflamatorii, cum ar fi boala Crohn.

De asemenea, unele alimente pot crește riscul de infecție cu H. pylori, iar anumite obiceiuri alimentare pot declanșa eroziunea mucoasei stomacului sau pot agrava în alt mod simptomele gastritei.

O persoană cu gastrită poate avea dificultăți să mănânce, ceea ce duce la pierderea poftei de mâncare și pierderea nedorită în greutate.

Gastrita netratată poate duce la ulcere, durere persistentă și sângerare și, în unele cazuri, poate pune chiar viața în pericol. Inflamația cronică a stomacului crește, de asemenea, riscul de cancer de stomac

Nicio dietă specifică nu poate trata gastrita, dar consumul anumitor alimente poate ajuta la ameliorarea simptomelor sau le poate împiedica să se agraveze. Modificările dietetice pot, de exemplu, ajuta la protejarea mucoasei stomacului și la gestionarea inflamației.

Alimente care ajută la prevenirea gastritei

Ceaiul verde și fructele și legumele proaspete pot ajuta la protejarea organismului de gastrită. Acestea sunt surse bune de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea daunelor celulare și a bolilor, prin reducerea nivelurilor de compuși instabili din organism, numiți radicali liberi.

Alimentele care pot ajuta la inhibarea creșterii H. pylori și la reducerea gastritei și formării ulcerului

  • conopidă, varză, ridichi
  • afinele, murele, zmeura și căpșunile
  • turmeric/curcuma, un condiment blând care poate avea proprietăți antiinflamatorii

Cum trebuie să-ți modifici dieta pentru a preveni sau gestiona gastrita

Mănâncă puțin, dar des: consumul de cinci sau șase mese mai mici pe parcursul zilei – mai degrabă decât trei mese mari – poate ajuta la reducerea producției de acid gastric.

Gestionați greutatea: excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de a dezvolta gastrită. Un medic poate ajuta la elaborarea unui plan de pierdere în greutate pentru a reduce riscul de gastrită și alte probleme de sănătate asociate.

Alimente care pot agrava simptomele

  • mâncăruri picante
  • alcool
  • alimente acide
  • mâncăruri prăjite

Alimente care cresc riscul de gastrită

  • carne roșie
  • carne procesată
  • alimente care sunt murate, uscate, sărate sau afumate
  • alimente sărate
  • alimente grase
  • alcool

Studiile au arătat că alimentele sărate și grase, de exemplu, pot afecta mucoasa stomacului. De asemenea, dietele bogate în sare pot modifica celulele din stomac, făcându-le mai predispuse la infecția cu H. pylori.

Un consum mare de alcool poate contribui, de asemenea, la inflamarea stomacului și agravarea simptomelor. De asemenea, poate provoca eroziunea mucoasei stomacale.

Cum previi apariția gastritei și a ulcerului

Ambele boli sunt strâns legate de alimentație. Pentru a preveni apariția gastritei și/sau a ulcerului trebuie să bem lapte (integral sau parțial degresat) deoarece acesta calmează aciditatea din stomac.

În pline crize de gastrită sau ulcer se recomandă un regim lactat integral, timp de una-trei zile, în care se consumă doi litri de lapte pe zi, repartizat în patru porții. Laptele este bogat în lipide, iar acestea au capacitatea de a inhiba secreția gastrică.

Ce ai voie să mănânci

  • Urdă dulce
  • Telemea proaspătă
  • Brânză de vaci
  • Carne fiartă sau la grătar
  • Pâine integrală
  • Mămăligă

Ce alimente să eviți

  • Cașcaval
  • Carne oaie, gâscă, rață
  • Jumări
  • Afumătură
  • Alcool
  • Vin roșu
  • Citrice
  • Sucuri acidulate
  • Pâine albă
  • Pâine proaspătă
  • Untură
  • Margarină

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *