Printre multele tipuri de preparate de tip pancake o categorie aparte o reprezintă cele japoneze. Sunt moi și pufoase și au în comun textura extraordinar de aerată, umflată și ușoară. Sunt specifice gastronomiei moderne din Țara Soarelui Răsare dar au debarcat și în lumea occidentală, tot mai multă lume le încearcă pentru că sunt ușoare și au o textură diferită, interesantă.
Se prepară în linii mari din compoziții asemănătoare pandișpanului, foarte ușoare, doar din făină și ou, fără unt, cu sau fără zahăr, în funcție de versiune.
Variantele dulci se numesc generic fluffy pancakes, ca modalitate de a le diferenția de clasicele rude americane, mai puțin înalte. Secretul lor este albușul de ouă bătut spumă cât mai tare posibil și greutatea cât mai redusă a compoziției. Nu conțin unt, doar ou, făină, zahăr, lapte. Sunt un preparat interesant pentru un mic dejun ușor și care să rupă rutina. Necesită un pic de timp dar nu foarte mult, un motiv în plus pentru a le prepara în weekend.
Ingrediente pentru 4 bucăți de pancakes japoneze
2 ouă mari
35 g făină
25 g lapte
1 lingură rasă de zahăr
1 linguriță de praf de copt
un vârf de cuțit de sare
aromă de vanilie
Procedeu
Separăm, foarte simplu, gălbenușurile de albușuri. Batem albușurile până devin o spumă tare.
Într-un alt bol, amestecăm toate celelalte ingrediente cu un tel de mână, inclusiv gălbenușurile.
În final, încorporăm albușurile spumă în compoziție în 3-4 reprize, amestecând de jos în sus, pentru a nu se desumfla. Este foarte important să rămână pufos și aerat.
Folosim o tigaie antiaderentă pentru a le coace, unsă cu un șervețel îmbibat în ulei.
Coacem în tigaie una câte una, folosind de fiecare dată câte 2 linguri de compoziție. Le adăugăm în centrul tigăii bine încălzite, pe a cărei margine adăugăm o picătură de apă, sau chiar 2-3, fără ca ele să ia contact cu clătita. Acoperim cu capac și coacem circa 2 minute pe fiecare, la foc mic.
Când vedem că marginile încep să se formeze și îl putem lua pe o paletă, urmează operațiunea-cheie care le conferă forma foarte înaltă: se mai adaugă la fiecare câte o lingură de compoziție. E nevoie de puțină atenție, pentru ca ea să rămână deasupra, să nu se împrăștie.
Acoperim din nou cu capacul și lăsăm să se coacă încă un minut tot la foc mic, până când și stratul superior este bine copt.
În această fază, întoarcem pancake-ul și îl coacem pe cealaltă parte încă 1 minut. Procedăm la fel pentru la fiecare.
Se presără cu zahăr pudră și se consumă la moment. Nu se recomandă să le conservăm pentru a doua zi.
Versiuni sărate de pancakes japoneze
Există versiuni sărate sau versiuni dulci, printre cele mai populare dintre cele sărate fiind Dorayaki sau Okonomiyaki.
În cele sărate se folosește, de exemplu, pastă de fasole azuki, roșie, cum e cazul tipologiei Dorayaki. Sau varză asiatică, în cazul Okonomiyaki, care este cumva o combinație între o clătită și un pancake.
Citește și: https://g4food.ro/pancakes-de-mere-sau-apple-latkes-un-preparat-evreiesc-folosind-mere-in-loc-de-cartofi/