Rita Magro, care conduce împreună cu Vitor Matos restaurantul „Blind”, şi Marlene Vieira, de la „Marlene”, au devenit marţi primele două femei care au primit o stea Michelin în Portugalia după mai bine de 30 de ani, într-o ediţie în care, din nou, ţara iberică nu este prezentă cu un local de trei stele, transmite agenţia EFE, transmite Agerpres.
Înainte ca aceste două femei din Portugalia să primească o stea Michelin, restaurantul „Tia Alice” din Fatima, al Mariei Alice Marto, primise o stea Michelin în 1993.
Noutăţile din celebrul ghid au fost anunţate marţi seară în cadrul unei gale desfăşurate la Centrul de Congrese Aduana din Porto, în nordul ţării, ocazie cu care au fost anunţate, de asemenea, opt noi localuri cu o stea.
Marlene Vieira a declarat pentru EFE că este “foarte fericită” că a reuşit să atingă acest obiectiv după 30 de ani de carieră şi a adăugat că sunt mulţi cei care consideră că munca femeilor chef trebuie să fie mai vizibilă. „Toţi am crezut că era timpul ca o femeie portugheză să câştige acest titlu”, a subliniat ea.
Vieira a precizat că, în opinia sa, această realizare reprezintă un semn că „o barieră” a fost depăşită în cadrul acestei selecţii şi şi-a exprimat speranţa că va vedea “în viitorul foarte apropiat” şi alte femei în Ghidul Michelin Portugalia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pe lângă „Blind”, în Porto, şi „Marlene”, în Lisabona pe lista restaurantelor care au primit o stea figurează „Arkhe” (Lisabona), „Grenache” (Lisabona), „Oculto” (Vila do Conde), „Palatial” (Braga), „Vinha” (Vila Nova de Gaia) şi „Yoso” (Lisabona).
Organizatorii au adăugat că restaurantele care au avut două stele până acum le-au păstrat, fără ca numărul acestora să fie extins.
Portugalia are în prezent opt restaurante cu două stele Michelin şi 38 de restaurante cu o stea.
Într-un mesaj video, directorul internaţional al ghidurilor Michelin, Gwendal Poullennec, a subliniat că selecţia de restaurante realizată de echipa sa „a confirmat că scena gastronomică portugheză continuă să captiveze şi să progreseze”.
În ceea ce priveşte unităţile care au primit o Stea Verde Michelin – care recompensează restaurantele care se ghidează după principii responsabile faţă de mediul înconjurător – restaurantul câştigător a fost „Encanto” din Lisabona, ridicând la şase numărul unităţilor din această ţară recunoscute cu această distincţie.