Deputaţii au votat ca Ziua naţională a gastronomiei să fie sărbătorită şi în plan internaţional, pentru promovarea vinului românesc, ca tradiţie şi expresie a identităţii româneşti

ziua nationala a gastronomiei, vin, promovare vin romanesc Foto: AgroBusiness

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei să fie sărbătorită şi în plan internaţional, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în scopul promovării vinului românesc ca tradiţie şi expresie a identităţii româneşti, care merită să fie recunoscute în plan internaţional, transmite News.ro.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 271 voturi pentru, 2 voturi contra și 36 de abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.3 din Legea nr.79/2019, cu un nou alineat, alin.(3), în scopul promovării vinului românesc ca tradiţie şi expresie a identităţii româneşti, care merită să fie recunoscute în plan internaţional.

Potrivit proiectului, la articolul 3 din legea 79/2019 privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc se introduce un nou aliniat care prevede că Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc poate fi marcată şi de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente şi programe de diplomaţie publică şi culturală, cu carcater social, economic şi ştiinţific, care pun în valoare specificul gastronomiei şi vinului românesc, prin promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului şi dezvoltării regionale din ţara noastră.

Legea e plecată de  la inițiativa unor specialiști în gastronomie preocupați de promovarea gusturilor românești

„Identitatea și “brandul de țară” au numai de câștigat prin etalarea gastronomiei românești, o sinteză istorică unică a celor 3 imperii și a interacțiunilor cu numeroase etnii. Salutăm – eu și colegii mei care am inițiat, în 2017, demersurile care au dus la apariția Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România (Legea 79/2019) – această decizie: ea permite, așa cum era și firesc, misiunilor țării noastre în străinătate să promoveze cultura gusturilor românești. Suntem bucuroși că subiectul revine în atenție și suntem în continuare la dispoziție cu toate cunoștințele, ideile și forțele noastre, pentru promovarea țării noastre prin gastronomie”, a declarat pentru G4Food Cezar Ioan, publisher vinul.ro, care împreună cu jurnalistul și activistul Cosmin Dragomir și Nico Lontras, Executive Chef Casa Timiş sunt la originea acestei inițiative.

Ei au atras atenția că gastronomia nu e doar ceva cu care România să se laude în străinātate, ci un important factor de coeziune socială în interiorul granițelor țării.

La 7 iunie 2017, cu prilejul primului Congres de gastronomie şi vin, desfăşurat la Bucureşti, cei trei anterior menționați au propus un „Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală, cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională. „Declararea unei „Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România” care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au subliniat iniţiatorii manifestului.

În acest sens, un proiect legislativ a fost înregistrat la Senat, la 29 mai 2018, fiind semnat de 19 parlamentari.

La 18 octombrie 2018, s-a votat în unanimitate ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Camera Deputaţilor a adoptat această lege la 27 martie 2019, Legea nr. 79/2019 fiind ulterior promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *