Ziua Recunoștinței este o sărbătoare cu un specific aparte pentru americani. Familiile re reunesc în jurul mesei, unde se consumă curcan umplut (pe lângă alte bunătăți). Este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește în mod tradițional lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an. Este sărbătorită în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada), fiind cu predilecție o sărbătoare a familiei. Majoritatea firmelor acordă una sau două libere, pentru a permite angajaților să se reunească cu familia.
Această rețetă de curcan umplut propusă de allrecipes este ușor de preparat. Este perfectă pentru începători sau pentru oricine dorește să învețe cum să creeze un curcan delicios, umplut, care să fie piesa centrală a unei mese festive de sărbători!
Această rețetă de curcan cu umplutură este ușor de făcut și potrivită atât pentru începători, cât și pentru bucătarii experimentați.
Reguli importante pentru umplere:
Umpleți curcanul chiar înainte de a-l găti, nu cu o seară înainte.
Nu puneți carne crudă în interiorul curcanului crud.
Folosiți un termometru pentru carne, asigurându-vă că umplutura atinge cel puțin 74°C în centrul său.
Ingrediente:
- 1 curcan întreg de aproximativ 5,5 kg
- 360 ml apă
- 5 linguri unt, împărțite
- 170 g crutoane de pâine amestecate cu ierburi aromatice după gust (rozmarin, cimbru, busuioc etc)
- 1 cană țelină tocată (o tulpină verde)
- ceapă tocată
- 4 felii de pâine albă prăjită, rupte bucăți mici
- Sare și piper, după gust
- 2 linguri ulei vegetal
Rețetele americane au în compoziție, în loc de crutoane de pâine, un preparat gata ambalat, care conține crutoane, ierburi aromatice și, eventual, legume deshidratate. Cum nu am văzut la noi acest produs (dacă îl găsiși undeva, luați-l pentru acestă rețetă), vom folosi crutoane de pâine aromate cu diferite plante.
Mod de preparare:
Pregătirea cuptorului și a curcanului: Preîncălziți cuptorul la 180°C. Îndepărtați măruntaiele (dacă le are) din curcan, spalați-l și ștergeți-l cu prosoape de hârtie. Așezați-l apoi într-o tavă puțin mai adâncă.
Prepararea umpluturii:
Puneți la fiert apa și 4 linguri de unt într-o cratiță medie. Adăugați crutoanele de pâine, acoperiți și lăsați să stea 5 minute.
Între timp, căliți țelina și ceapa în restul de unt, până devin fragede (aproximativ 5-7 minute).
Amestecați legumele călite cu crutoanele de pâine, adăugați bucățile de pâine prăjită, sare și piper după gust.
Umplerea și pregătirea curcanului:
Puneți amestecul de umplutură în cavitatea corpului și gâtului curcanului, fără a-l îndesa prea tare. Rețineți ca la coacere va mai cește în volum.
Ungeți exteriorul curcanului cu ulei vegetal și acoperiți-l lejer cu folie de aluminiu (sau hârtie de copt, sau un capac, dacă aveți un vas de acest fel).
Coacerea curcanului:
Coaceți curcanul până când un termometru indică 85°C în cea mai groasă parte a pulpei și 70°C în interiorul umpluturii. Acest proces durează aproximativ 3,5-4 ore.
Îndepărtați folia în ultimele 30 de minute pentru a rumeni pielea.
Sfaturi:
Umplutura poate fi ajustată în funcție de preferințe.
Folosiți resturile de la umplutură pentru sandwich-uri sau alte preparate.