Cum să păstrezi avocado mai mult timp / Indiferent dacă l-ai tăiat sau îl păstrezi întreg, va rezista mai mult dacă respecți aceste reguli simple

Cum păstrezi avocado mai mult timp, chiar dacă l-ai tăiat Foto: Dreamstime

Dacă nu îl mănânci imediat după ce  l-ai cumpărat, avocado devine maro foarte repede. Deși un avocado ușor maroniu nu are un gust foarte diferit față de cel proaspăt tăiat, verde intens, nu este deloc apetisant să vezi un guacamole maroniu pe un chips tortilla. Culoarea maronie este doar oxidare, un proces care se întâmplă și la alte fructe sau legume, cum ar fi merele sau cartofii, atunci când sunt expuse la oxigen. Transformarea este aproape imediată, dar merele și cartofii pot evita oxidarea dacă sunt scufundate în apă. Din păcate, aceasta nu este o soluție ca să păstrezi avocado, dar există alte metode de a încetini procesul.

Cum să depozitezi avocadoul tăiat

Uneori, doar jumătate de avocado este suficient pentru ceea ce pregătim (o felie de toast cu avocado sau un topping pentru salată), iar risipirea acestui „aur verde” nu este o opțiune. Poți cumpăra dispozitive speciale ca s păstrezi avocado, dar există metode simple de depozitare atunci când ești în criză de timp, arată eatingwell.

Cu coaja intactă

Dacă nu ai scos încă pulpa de avocado, nu o face! Lasă pulpa în coajă și păstrează sâmburele intact, dacă este posibil. Coaja și sâmburele blochează oxigenul de la contactul cu pulpa, reducând suprafața expusă care devine maro. Pentru a păstra restul mai bine, pune folie alimentară direct pe pulpa de avocado, astfel încât să nu existe aer între ele, și depozitează-l în frigider. Ar trebui să rămână verde cel puțin două zile.

Depozitarea cu o ceapă

Poți pune jumătatea de avocado într-un recipient etanș împreună cu o ceapă feliată și să îl păstrezi în frigider. Gazele emanate de ceapă încetinesc procesul de oxidare. Avocado-ul va rămâne verde cel puțin două zile, dar s-ar putea să absoarbă o parte din aroma de ceapă – ceea ce poate fi un avantaj, în funcție de ce intenționezi să gătești cu el.

Fără coajă

Dacă ai scos deja pulpa de avocado, totul este în regulă; îl poți salva în continuare de la oxidare. Pune pulpa zdrobită într-un recipient non-reactiv. În loc să pui un capac, așază o folie alimentară direct pe suprafața pulpei, asigurându-te că nu rămân bule de aer. Ca și în cazul depozitării cu coaja intactă, avocado-ul ar trebui să rămână verde cel puțin două zile în frigider. Pentru a încetini și mai mult procesul, poți adăuga un acid, cum ar fi sucul de lămâie sau lime. Dacă totuși amestecul devine maro, pur și simplu răzuiește stratul superior – dedesubt vei găsi avocado verde.

Depozitarea pe termen lung

Dacă vrei să păstrezi avocado mai mult de câteva zile, trebuie să te gândești la metode mai creative. O opțiune este să îl conservi prin murare. Aproape orice poate fi murat, iar feliile de avocado murat sunt o gustare excelentă sau pot fi folosite în sandvișuri. De asemenea, poți congela avocado.

Cum să depozitezi avocadoul întreg

Avocado-urile trebuie păstrate pe tejghea, unde se pot coace la temperatura camerei. Nu le depozita într-o pungă de hârtie, deoarece aceasta va capta gazul natural de etilenă emis de avocado, grăbind procesul de coacere.

Pentru avocado întregi pe care nu ești încă pregătit să le mănânci, cel mai bun loc pentru a le păstra este frigiderul. Refrigerarea încetinește procesul de coacere. Este ideal să refrigerezi un avocado copt sau aproape copt. Dacă pui un avocado necopt în frigider, acesta se va coace în cele din urmă, dar textura și gustul ar putea fi afectate. Dacă avocado este copt, pune-l întreg, necurățat, într-un recipient etanș sau în sertarul pentru fructe și legume din frigider. Ar trebui să reziste aproximativ două săptămâni, în funcție de cât de copt era când l-ai pus la frigider.

Metode de conservare a avocadoului care nu funcționează

Internetul este plin de idei pentru a păstra avocado, dar nu toate sunt eficiente. Iată câteva exemple:

Depozitarea cu ulei de măsline

Unii sugerează că un strat subțire de ulei de măsline poate împiedica avocadoul să devină maro pentru o zi sau două. Ideea este că uleiul creează o barieră împotriva oxigenului. Deși această metodă poate să îți câștige puțin timp (dacă folosești mult ulei), avocado tot se va înnegri înainte de sfârșitul zilei.

Blanșarea

Această metodă implică scufundarea unui avocado întreg (cu coajă) în apă clocotită timp de 10 secunde, apoi răcirea rapidă în apă cu gheață. Deși poate întârzia puțin oxidarea, schimbă suficient gustul și textura încât să nu merite efortul.

Pulpa de avocado cu sâmburele

Ai găsit vreodată un sâmbure de avocado într-un bol de guacamole? Unii cred că adăugarea unui sâmbure în bol va împiedica oxidarea. Deși sâmburele poate preveni oxidarea în cazul unui avocado tăiat (prin blocarea oxigenului de la suprafața expusă), nu este o soluție miraculoasă. Adăugarea sâmburelui în guacamole nu va opri oxidarea acestuia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *