Cum să faci rapid o delicioasă plăcintă cu pește, după rețeta unui faimos bucătar, ambasador al Marine Stewardship Council

colaj placonta peste Colaj G4FOOD

Postul Paștelui este considerat cel mai sever datorită duratei sale și a restricțiilor alimentare dar, pe durata celor șapte săptămâni sunt și zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Pe 25 martie este Buna Vestire, deci avem dezlegare la pește. Iată, potrivit bbc.co.uk, o rețetă delicioasă de plăcintă cu pește, a lui Mitch Tonks, un faimos bucătar, premiat pentru entuziasmul lui de a găti, dar și de a-i inspira pe alții să savureze pește și fructe de mare. De asemenea, Mitch Tonks este ambasador al Marine Stewardship Council (MSC), un grup global non-profit.

Plăcinta de pește, gata în 30 de minute

Pregătire: mai puțin de 30 de minute
Gătire: 30 de minute până la o oră
Porții: 4 porții
Dieta: Fără ouă, Fără nuci

Fiecare porție furnizează 861 kcal, 39,5g proteine, 69g carbohidrați (din care 13,5g zaharuri), 45,5g grăsimi (din care 27g grăsimi saturate), 10g fibre și 1,9g sare.

Ingrediente pentru piureul de cartofi

  • 1kg cartofi, tăiați în bucăți de 5cm
  • 50g unt (sau margarină)
  • 100g cremă fraiche
  • 3 linguri lapte călduț (sau lapte vegetal)
  • un praf de sare și piper alb

Ingrediente pentru umplutură

  • 500ml lapte (puteți folosi și lapte vegetal)
  • 250g haddock afumat
  • 200g file de cod
  • 1 ceapă
  • 1 frunză de dafin
  • 3 cuișoare (opțional)
  • 2 bucăți praz, spălate și tocate
  • 50 g unt, plus 25g pentru a pune pe deasupra plăcintei (puteți folosi și margarină)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 3 linguri făină simplă
  • 100g creveți cruzi, mari
  • 50g mazăre congelată
  • 1 lingură pătrunjel tocat fin
  • 1 lămâie netratată, doar coajă rasă fin

Metodă de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190C/170C

Fierbeți cartofii până când devin moi. Scurgeți-i și zdrobiți-i cu untul, crema fraiche și laptele cald, apoi asezonați cu sare și piper. Lăsați deoparte și păstrați la cald.

Încălziți laptele într-o cratiță mare, apoi adăugați haddock-ul (eflefin) afumat și codul. Tăiați ceapa în jumătate, faceți o incizie într-una dintre jumătăți și introduceți frunza de dafin. Înfigeți cuișoarele în aceeași jumătate de ceapă și puneți-o în cratiță împreună cu laptele și peștele. Adăugați laptele la fierbere, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă ușor 6-7 minute.

Între timp, tocați fin cealaltă jumătate de ceapă și prazul. Încălziți untul cu uleiul de măsline într-o tigaie mică și căliți ușor ceapa și prazul 4-5 minute, până când devin moi, dar nu se rumenesc.

Scoateți peștele din cratiță și lăsați-l să se răcească puțin. Păstrați laptele în cratiță.

Adăugați făina în tigaie cu prazul și amestecați bine. Prăjiți un minut, amestecând frecvent. Adăugați treptat laptele din fierberea peștelui, amestecând bine de fiecare dată. Adăugați tot laptele în acest fel și încălziți ușor până când sosul se îngroașă. Gustati sosul și adăugați mai multă sare sau piper dacă este necesar.

Porționați peștele în bucăți, având grijă să verificați dacă sunt oase și să îndepărtați pielea, apoi amestecați bucățile de pește în sos. Adăugați creveții cruzi și mazărea congelată, în amestec.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Puneți o tavă de plăcintă rezistentă la cuptor pe o tavă de copt (aceasta va prinde orice amestec care ar putea să dea pe afară la gătit). Împărțiți amestecul de pește în tavă. Presărați pătrunjelul și coaja de lămâie deasupra.

Acoperiți cu piureul de cartofi răcit. Folosiți o furculiță pentru a întinde piureul pe plăcintă și a crea o textură neregulată deasupra. Puneți restul de unt pe plăcintă și puneți-o în cuptor timp de 25-30 de minute, sau până când devine aurie și începe să fiarbă.

Ponturi pentru a obține o plăcintă de pește delicioasă

  • Se servește cu legume aburite.
  • Puteți face piureul pentru această rețetă de plăcintă cu pește dinainte (piureul se poate congela foarte bine, poate deveni un pic mai uscat, dar acest lucru se poate rezolva prin amestecarea unui pic de lapte suplimentar după ce se dezgheață).
  • Peștele congelat funcționează excelent și poate fi fiert direct din congelator. Un amestec de pește congelat pentru plăcintă este foarte util și, adesea, are un preț bun.
  • Plăcinta cu pește este cea mai bună atunci când este proaspăt gătită, deoarece textura peștelui se va deteriora puțin când este reîncălzită. Oricare resturi pot fi refrigerate și consumate a doua zi.
  • Este mai bine să folosiți lapte integral sau semi-degresat pentru fierberea peștelui (care va fi folosit ulterior pentru a face sosul). Laptele degresat este mai predispus să se coaguleze atunci când se prepară sosul alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *