Cum să alegi cea mai sănătoasă “carne” pe bază de plante/ O nutriționistă spune că o astfel de dietă poate ajuta la reducerea inflamației, întărirea imunității, reducerea riscului de boli de inimă și diabet și chiar te-ar putea feri de anumite tipuri de cancer

Cum alegi cea mai sanatoasa carne din plante Sursa foto: Colaj G4FOOD

Fie că încerci să reduci consumul de carne, fie că ești vegetarian sau vegan, a avea o masă pe bază de plante o dată (sau de câteva ori) pe săptămână este întotdeauna un lucru bun, potrivit bhg.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiile arată că o dietă predominant pe bază de plante poate ajuta la reducerea inflamației, la întărirea imunității și oferă numeroase beneficii pentru sănătatea generală, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Dar, pentru că, pe piață, există atât de multe tipuri de carne pe bază de plante, alegerea poate fi dificilă.

Cum să alegi cel mai sănătos sortiment de “carne” din plante

  • Caută uleiuri sănătoase pentru inimă – „Unul dintre motivele pentru care alegi un produs pe bază de plante este că, uneori, carnea poate avea un conținut ridicat de grăsimi saturate – grăsimile care pot înfunda arterele și crește colesterolul. Așadar, îți dorești ca sursa ta de proteine – și masa per ansamblu – să fie săracă în grăsimi saturate”, spune nutriționista Joy Bauer. Verifică eticheta nutrițională și alege produse care au maximum două grame de grăsimi saturate pe porție.
  • Un alt ingredient important este tipul de ulei folosit –  „Uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate, dar uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt regii uleiurilor sănătoase,” spune Bauer.
  • Fii atent la conținutul de proteine – Carnea, în general, indiferent de tipul ei, este, de obicei, sursa principală de proteine într-o masă, așa că dacă o înlocuiești, trebuie să te asiguri că alternativa oferă suficiente proteine. „Când vorbim despre proteinele animale, ne referim la aproximativ șapte grame de proteine per 28g, deci ar trebui să cauți produse care oferă aproximativ 20 de grame de proteine la o porție de 85g,” explică Bauer.
  • Monitorizează conținutul de sare – Alimentele ambalate sunt o sursă importantă de sodiu în dieta noastră, iar în general ar trebui să ne limităm consumul la mai puțin de 2300 mg de sodiu pe zi. „Amintește-ți că, de multe ori, carnea vegetală vine deja condimentată,” spune Bauer. Și trebuie să lași „spațiu” pentru sarea din alte alimente sau condimente din farfurie. Așadar, cu cât un produs are mai puțin sodiu, cu atât mai bine – ideal ar fi să aibă sub 400 mg de sodiu per porție.
  • Fii atent la zahărul adăugat – Conținutul de zahăr este listat în secțiunea „Total carbohidrați” de pe eticheta nutrițională. Acolo vei găsi valoarea pentru „Zaharuri totale”, care ar trebui să fie nesemnificativă. „E posibil să apară niște zaharuri naturale dacă produsul conține orez sau ingrediente precum rodie ori sfeclă pentru culoare,” explică Bauer. Zahărul adăugat este listat separat sub „Zaharuri totale” și ar trebui să fie zero. „Uneori este adăugat pentru gust, dar ideal ar fi ca acesta să nu fie un aliment din care să obții zahăr adăugat,” adaugă ea.
  • Ia în considerare și alte ingrediente – Deși, în general, regula este „cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine”, uneori mai multe ingrediente pot fi un avantaj – în funcție de care sunt acelea, spune Bauer. De exemplu, este bine să existe diversitate în sursele de proteine vegetale. Câteva ingrediente benefice de căutat includ: proteina din mazăre galbenă, proteina din linte roșie și proteina din bob fava.
  • Și condimentele sunt importante: „usturoi, ceapă, paprika – toate aduc savoare și beneficii pentru sănătate,” spune Bauer.
  • De asemenea, asigură-te că produsul nu conține coloranți artificiali. Caută în schimb sucuri sau extracte din fructe și legume folosite pentru culoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *