Cozonacii şi brânzeturile comercializate de către producătorii locali bistriţeni sunt cele mai solicitate înainte de sărbătorile pascale, potrivit directorului executiv al Asociaţiei “Produs în Bistriţa-Năsăud”, Elena Bărbos, transmite Agerpres.
Producătorii au ocazia să îşi vândă produsele la cele două târguri organizate în Bistriţa, primul la finalul acestei săptămâni şi al doilea chiar înainte de Paşte.
“În acest weekend avem Ostermarkt – Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, o sărbătoare care are peste 900 de ani vechime şi care anul acesta va coincide cu inaugurarea clădirii renovate a Colegiului Naţional ‘Liviu Rebreanu’. Va fi un eveniment amplu, care debutează vineri cu deschiderea târgului meşteşugăresc şi al producătorilor, şi se va încheia duminică. (…) Săptămâna viitoare va urma târgul de Paşte, un târg în care vom pune în valoare în mod special produsele agroalimentare, pentru că, din experienţa pe care am acumulat-o până acum, acestea sunt produsele care sunt solicitate în mod special în perioada sărbătorilor pascale”, a declarat, joi, Elena Bărbos.
Pentru cei din alte judeţe şi chiar din afara ţării, comenzile sunt preluate prin intermediul site-ului asociaţiei.
Cozonacii, cornuleţele, pasca cu brânză dulce sau sărată sunt printre preferate la categoria produse de patiserie, la care se adaugă brânzeturile realizate după reţete tradiţionale: caş, telemea, urdă, brânză frământată.
Pe lista de comenzi înainte de Paşte se mai află slănina, cârnăciorii şi uleiurile presate la rece.
Asociaţia “Produs în Bistriţa-Năsăud” a fost înfiinţată în urmă cu 10 ani şi numără aproximativ 70 de membri, producători şi artizani.
Pe lângă evenimentele prilejuite de marile sărbători, producătorii locali sunt prezenţi în fiecare sâmbătă, la Bistriţa, la târgul organizat în vecinătatea Bisericii Evanghelice din centrul istoric, prin intermediul căruia au reuşit să îşi facă apreciate produsele şi să îşi creeze o clientelă stabilă.