Comerțul agroalimentar românesc: stăm bine cantitativ, dar valoric stăm din ce în ce mai rău; deficitul comercial a depășit 1 miliard de euro

publicitari de stat ai zarzavaturilor și fleicilor din RO publicitari de stat ai zarzavaturilor și fleicilor din RO

Cantitatea totală de mărfuri agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în ţările intra şi extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare faţă de cea importată, informează Agerpres.

Astfel, în primele nouă luni din acest an s-au exportat 12,41 milioane de tone de mărfuri agroalimentare şi s-au importat 7,91 milioane de tone.

România a înregistrat un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro.

Explicația este că România exportă materii prime agricole ( cereale, animale vii ) și importă cu precădere produse alimentare finite, mult mai scumpe ( carne de porc, brânzeturi, fructe exotice ).

publicitari de stat ai zarzavaturilor și fleicilor din RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *