Cercetătorii au dezvoltat un nou soi de cartof, rezistent la boala „mana târzie” / Cartoful numit CIP-Asiryq este rezistent la boli și necesită mai puține pulverizări cu pesticide / Dr. Stefan Schmitz: „Mana târzie aduce pierderi de miliarde de dolari în fiecare an”

un nou soi de cartof FOTO: Dreamstime/Emil Zhelyazkov

Un nou soi de cartof, rezistent la boli, a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Centrul Internațional al Cartofului (CIP) cu participarea comunităților indigene din Peru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Noul soi de cartof, numit CIP-Asiryq, rezistă bolii care devastează culturile de cartofi din întraga lume  și provoacă peirderi de până la 10 miliarde de dolari:  mana târzie.

Acest soi nou de cartof necesită mai puține pulverizări cu fungicide, se gătește cu 25% mai repede decât popularul soi Yungay din Peru și prezintă un potențial puternic atât pentru piețele alimentare, cât și pentru cele de prelucrare.

Mana târzie este boala care a declanșat foametea irlandeză

 „Mana târzie costă miliarde de dolari în fiecare an în pierderi de producție”, a declarat Dr. Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust. „Noul soi rezistent oferă cultivatorilor de cartofi o opțiune care poate reduce pierderile, reduce costurile și consolida securitatea alimentară în Peru și în întreaga lume. Este o veste bună pentru toți cei cărora le plac cartofii”, a spus cercetătorul, pentru newsagropages.com

Noul soi CIP-Asiryq a fost dezvoltat folosind Solanum cajamarquense, o rudă sălbatică a cartofului, conservat în banca de gene CIP din Lima, Peru. Această bancă de gene protejează cea mai mare colecție de diversitate de cartofi din lume.

Descoperirea a fost demarată în cadrul proiectului Crop Wild Relatives și a fost posibilă prin proiectul Biodiversity for Opportunities, Livelihoods and Development (BOLD), ambele conduse de Crop Trust și finanțate de Guvernul Norvegiei.

Boala poate reduce randamentul culturilor cu 50 până la 100%

„Mana târzie a reprezentat o povară uriașă pentru cultivatorii de cartofi de pretutindeni, așa că dezvoltarea unui nou soi rezistent este un pas major înainte pentru sistemele alimentare, în Anzi și nu numai”, a declarat Dr. Thiago Mendes, om de știință CIP și conducător al proiectului BOLD de pre-ameliorare a cartofilor.

„CIP-Asiryq este, de asemenea, remarcabil pentru versatilitatea sa. Fermierii din Huánuco au remarcat potențialul său atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru procesare, oferind producătorilor mai multă flexibilitate pentru a satisface cererea pieței.”

Mana târzie este aceeași boală a plantelor care a declanșat foametea irlandeză a cartofilor din secolul al XIX-lea, o criză care a înfometat Irlanda și a marcat-o pentru totdeauna.

În 2025, mana târzie încă îi costă pe fermieri la nivel global între 3 și 10 miliarde de dolari pe an. Boala poate reduce randamentul culturilor cu 50 până la 100% în Peru – chiar și la altitudini considerate odinioară ferite de ravagiile sale.

Noul soi de cartof îndeplinește standardele industriei pentru chipsurile de cartofi

Fermierii pot pulveriza fungicide, dar conform CIP, agrochimicalele pot reprezenta între 10 și 25% din valoarea totală a recoltei de cartofi a unui fermier.

Utilizarea fungicidelor reduce semnificativ veniturile familiei și prezintă, de asemenea, riscuri pentru oameni și mediu. În văile umede din Anzii centrali, fermierii pulverizează fungicide de până la șase ori pe lună pentru a-și proteja culturile.

Pe lângă faptul că oferă rezistență la mană târzie și, prin urmare, reduce nevoia de pulverizare, CIP-Asiryq are un potențial puternic de piață datorită calităților sale de procesare, care îndeplinesc standardele industriei pentru chipsurile de cartofi. Acest lucru este benefic pentru micii fermieri, pentru întreprinderile care procesează și vând produse din cartofi și pentru consumatorii care apreciază multitudinea de moduri în care sunt preparați cartofii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *