Ce este și cum se prepară „banitsa”, plăcinta pe care o mănâncă adesea la micul dejun vecinii noștri bulgari

Banitsa, plăcintă din Bulgatria, cu brânză și foi de plăcintă ID 53481949 © Djama86 | Dreamstime.com

Un preparat simplu, dar plin de savoare, banitsa este considerat micul dejun tradițional al Bulgariei, nelipsit din casele localnicilor și din vitrinele brutăriilor de peste graniță.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 7-13 iulie

Această plăcintă sărată, fragedă și ușor crocantă la exterior, este o combinație de foi fine de aluat, brânză și ouă, uneori îmbogățită cu iaurt pentru un plus de cremozitate.

Ce este banitsa?

Banitsa este o plăcintă spiralată sau în straturi, coaptă la cuptor, care se aseamănă întrucâtva cu börek-ul din Balcani sau cu plăcintele românești cu brânză sărată. Este preparată întotdeauna cu sirene (un tip de brânză albă sărată, asemănătoare telemelei, frecată cu ouă și uneori iaurt). Poate fi servită simplă sau alături de un pahar de ayran sau iaurt natural, la micul dejun.

Cum se prepară?

Rețeta de banitsa este simplă și poate fi adaptată în funcție de gusturi și ingrediente locale:

Ingrediente de bază:

  • foi subțiri de plăcintă (de tip yufka sau foi de plăcintă din comerț),

  • 200-300 g brânză sărată (de tip telemea sau feta),

  • 3-4 ouă,

  • 100 g iaurt,

  • 50 ml lapte (opțional),

  • 2-3 linguri de ulei.

Mod de preparare:

  1. Brânza se fărâmițează și se amestecă într-un bol cu ouăle bătute și iaurtul. Se poate adăuga și puțin lapte pentru o textură mai moale.

  2. Într-o tavă unsă, se așază rânduri de foi de plăcintă, unse ușor cu ulei între ele, alternând cu câte 2-3 linguri din umplutura de brânză.

  3. Plăcinta se poate rula sub formă de spirală sau lăsa în straturi, ca o lasagna.

  4. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-40 de minute, până când capătă o crustă aurie și crocantă.

  5. Se lasă câteva minute să se răcorească, apoi se taie și se servește caldă sau la temperatura camerei.

Varietăți și ocazii speciale

Deși varianta clasică este cu brânză, în unele regiuni din Bulgaria, banitsa poate fi îmbogățită cu spanac sau praz, și poate fi făcută cu carne tocată sau chiar dovleac. Această ultimă versiune este întotdeauna servită drept desert, nu aperitiv, fiind dulce.

De Anul Nou, bulgarii obișnuiesc să introducă în banitsa kismeti – bilețele cu urări și previziuni norocoase pentru anul ce urmează, asemănător tradiției românești cu răvașele din plăcinta de Anul Nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *