Portocalele sunt comod de mâncat, nici măcar nu ai nevoie de cuțit pentru a le curăța. Mai mult, sunt pline de nutrienți precum vitamina C, calciu și fibre. Nu e de mirare că acest fruct citric suculent este iubit de persoane de toate vârstele. Gustul său dulce-acrișor poate aduce multe beneficii organismului, fiind bun, potrivit healthshots.com, pentru digestie, piele și sănătatea generală. Dar este rău să mănânci prea multe portocale? Da, poate provoca disconfort, deoarece portocalele au și efecte secundare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Valoarea nutrițională a portocalelor
Conform Departamentului Agriculturii al SUA, 100 de grame de portocală conțin următorii nutrienți:
- Apă: 86,7g
- Calorii: 52 kcal
- Proteine: 0,91g
- Carbohidrați: 11,8g
- Fibre: 2g
- Zahăr: 9g
- Calciu: 43mg
- Vitamina C: 59,1mg
Portocala este, cu siguranță, un aliment sănătos care ajută la hidratare. Oferă o cantitate mare de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar. Totuși, este important să fii atent la cantitatea consumată, deoarece pot apărea efecte adverse. „Deși este bogată în nutrienți, conține cantități mari de fibre și vitamina C, așa că este mai bine să fie consumată în cantități mici”, spune nutriționista Avni Kaul.
Efecte secundare ale consumului excesiv de portocale
Consumul de fructe, inclusiv portocale, este bun pentru sănătate. Adulții ar trebui să consume undeva în jur de 400g de fructe pe zi, mai precis 2 cups, în măsuri americane, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Dar dacă un adult consumă doar portocale și în cantități mari (de exemplu, 4-5 portocale pe zi), excesul de fibre poate provoca:
- Disconfort abdominal
- Crampe
- Diaree
- Balonare
- Greață
Dar efectele secundare nu se opresc aici. Consumul excesiv de vitamina C poate cauza:
- Arsuri la stomac
- Dureri de cap
- Vărsături
- Insomnie
Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (GERD) ar trebui să fie deosebit de atente, deoarece pot experimenta arsuri la stomac după ce consumă fructe citrice precum portocalele, conform unui studiu publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility. Acest lucru se întâmplă din cauza conținutului ridicat de acid al portocalelor.
Cine ar trebui să evite portocalele?
Deoarece portocalele sunt acide, ele pot irita mucoasa stomacului la persoanele care suferă de boală de reflux gastroesofagian. Aceste persoane ar trebui să consulte medicul sau nutriționistul înainte de a consuma portocale. „Altfel, acestea pot duce la complicații digestive semnificative, inclusiv arsuri și vărsături”, explică specialista citată.
De asemenea, persoanele cu niveluri ridicate de potasiu în organism trebuie să consulte un medic înainte de a consuma portocale. Chiar dacă portocalele conțin o cantitate mică de potasiu, pentru un organism care are deja un nivel ridicat, aportul suplimentar poate duce la o afecțiune gravă numită hiperkaliemie.
Aceasta poate duce la:
- Greață
- Slăbiciune
- Oboseală musculară
- Tulburări de ritm cardiac (aritmii)
În cazuri extreme, această condiție poate pune viața în pericol, spune dr. Kaul. Ea recomandă și pacienților diabetici să consulte medicul sau dieteticianul înainte de a consuma portocale, din cauza potențialelor efecte adverse.
„Deoarece au un indice glicemic scăzut (GI), ele determină o creștere lentă a glicemiei, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu diabet. Totuși, GI nu ar trebui să fie singurul criteriu. Răspunsul glicemic al organismului depinde și de combinațiile alimentare, cum ar fi asocierea cu grăsimi sănătoase sau proteine”, explică Kaul.
Portocalele pot face parte dintr-o dietă echilibrată, fiind pline de nutrienți benefici. Totuși, nu le consuma în exces. Ai grijă la porții pentru a evita experiențele neplăcute.
