Camera Deputaților: Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază, prelungită până la finalul anului 2024 / Legea a fost trimisă la promulgare

practici neloiale, Comisia Europeana, companii, fermieri Sursa foto: Pixabay / Tumisu

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanța guvernului care vrea să prelungească plafonarea adaosului comercial până la finalul anului 2024 a fost adoptat marți, 19 martie, de Camera Deputaților, transmite Economedia.

Proiectul a fost adoptat de Senat în februarie. Între timp, au fost depuse și adoptate primire raport favorabil aprobării ordonanței de urgentă (10 amendamente admise) de la: PDF format DOC format Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice face parte din categoria legilor ordinare. Între timp, au fost depuse și adoptate încă 10 amendamente care au fost adoptate marți de Camera Deputaților.

Lista de produse agricole și alimentare care vor avea adaosul plafonat rămâne aceeași:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
6. Mălai până la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
* Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac**
** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 de grame.

Amendamentul pentru prelungirea plafonării adaosului comercial la alimente a fost votat de PSD, PNL și AUR. Legea merge la promulgare.

Sursa foto: Pixabay / Tumisu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *