Brânzeturile franțuzești: 1.230 de specii de bacterii contribuie la bogăția acestor produse cu faimă internațională/Diversitatea microbiană, importantă și pentru dezvoltarea microbiotei intestinale a consumatorilor

Franta, branzeturi frantuzesti, drojdii, bacterii foto: pexels.com/@RDNE Stock project

Brânzeturile franțuzești din categoria Appellation d’Origine Protégée (AOP)/Denumire de Origine Protejată ( DOP ) sunt obținute prin acțiunea a 1.230 de specii de bacterii, relevă un studiu realizat în comun de mai multe institute de cercetare din Franța: Inrae, CEA, Cnaol și Cniel, informează publicația Réussir

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În cadrul studiului, publicat în revista ISME Communications, au fost analizate peste 2.000 de mostre de brânzeturi AOP și 400 de probe de lapte. Probele au relevat o mare varietate de bacterii, drojdii și mucegaiuri, evidențiind astfel impactul terroir-ului ( caracteristicile locului/terenului ) și al practicilor de producție asupra bogăției microbiene a acestor produse.

Oamenii de știință au identificat 820 de specii de bacterii și 333 de specii de mucegaiuri/drojdii în brânzeturi, în timp ce laptele utilizat pentru obținerea acestora conținea 1.230 de specii de bacterii și 1.367 de specii de mucegaiuri/drojdii. 

O proporție semnificativă a speciilor prezente în brânzeturi provenea din lapte, 42% din speciile de bacterii și 64% din speciile de mucegaiuri/drojdii identificate în brânzeturi fiind și găsite în lapte.

Eticheta AOP, care garantează originea geografică și măiestria tradițională, relevă diversitatea microbiană a produselor. Aceasta demonstrează că factorii geografici și umani asociați cu eticheta AOP influențează compoziția microbiană, subliniind importanța terroir-ului și a practicilor de producție în crearea diversității microbiene a brânzeturilor.

Aceste descoperiri oferă un punct de referință pentru înțelegerea diversității microbiene în relație cu practicile de producție ale brânzeturilor AOP. Rezultatele studiului deschid, de asemenea, noi perspective pentru gestionarea durabilă a resurselor microbiene, în special în contextul schimbărilor climatice. 

Proiectul MetaPDOcheese, care a susținut această cercetare, are ca scop să ajute sectoarele AOP să utilizeze instrumente care țin de microbiologie ( omice ) pentru a menține și a favoriza această diversitate microbiană esențială.

Studiul subliniază importanța diversității microbiene nu doar pentru gustul și textura brânzeturilor, ci și pentru îmbogățirea microbiotei intestinale a consumatorilor, consolidând astfel atractivitatea produselor AOP pe piața globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *