Explozia de legume ale verii deschide posibilități practic nelimitate de prepara tot ce ne trece prin cap dar și de a experimenta ceva nou.
Ieșind din șablonul ardei umpluți cu carne sau altfel, ardeii se pot prepara și tăiați în două jumătăți pe lung: îi putem umple chiar și cu carne sau cu pește dar putem și altfel.
„Ia, mamaie, cu pâine!”, zicea bunica la orice fel de mâncare. În realitate, nu e nevoie la orice mâncare de pâine, iar uneori o putem folosi altfel, decât clasica felie cu ceva. În acest caz, folosim pâine aromatizată cu ierburi vegetale ca umplutură, pe care o acoperim cu mozzarella sau cașcaval. Gratinăm jumătățile la cuptor circa 15 minute și avem astfel o cină ușoară și gustoasă fără multă bătaie de cap. Cu un pahar de vin alb rece.
Ingrediente pentru 4 porții
4 ardei, roșii, galbeni sau mix
4 felii medii de pâine, circa 200 g
200 g mozzarella sau cașcaval
pătrunjel, usturoi, opțional cimbru proaspăt
sare, piper, oțet, ulei
Procedeu
Se taie ardeii în două jumătăți pe lungime, se curăță de semințe, încercând să păstrăm jumătățile cât mai întregi posibil.
Se trec rapid pe tigaia grill așezați cu pielița în contact cu tigaia. Această operațiune permite ca ardeii să fie pe jumătate gata când îi dăm la cuptor. Alternativa e cuptorul cu microunde. Dacă nu avem nici una dintre posibilități, direct în cuptor, apoi când sunt pe jumătate gata îi scoatem și îi umplem și îi gratinăm.
Între timp, rupem cu mâna feliile de pâine până obținem bucățele mărunte aproape ca pesmetul dar nu chiar.
Într-o tigaie anti aderentă aromatizăm întâi un strop de ulei cu cățelul de usuroi tocat mărunt. În ulei adăugăm bucățelele de pâine și le rumenim ușor, amestecând. E nevoie de circa 1 minut.
Scoatem pâinea aromatizată într-un bol, o condimentăm cu sare, piper și ierburile aromatice tocate foarte mărunt.
Cu această compoziție umplem jumătățile de ardei, iar deasupra așezăm feliuțe subțiri de mozzarella sau cașcaval. Stropim cu puțin ulei și gratinăm circa un sfert de oră în cuptortul deja cald, la circa 200 de grade.
Se pot servi și calzi dar și reci, motiv pentru care dacă dublăm și conservăm la frigider putem mânca și a doua sau a treia zi.
Opțional, în compoziție se mai pot adăuga bucățele de măsline sau capere.