Apa de nucă de cocos are o mulțime de beneficii pentru sănătate/Conține electroliți și antioxidanți

Apa de nucă de cocos Foto: Pixabay

Apa de nucă de cocos este lichidul care se găsește în mod natural în nucile de cocos tinere (Cocos nucifera). Pe măsură ce nucile de cocos cresc, o parte din această apă se transformă în pulpă de nucă de cocos, care se găsește în fruct, arată Health.com.

Consumul de apă de nucă de cocos nu este doar răcoritor, ci și foarte benefic. Apa de nucă de cocos conține antioxidanți și minerale numite electroliți care susțin hidratarea. Există o mulțime de modalități de a o consuma, pentru a profita de beneficiile ei. Cu toate acestea, apa de nucă de cocos poate să nu fie sigură pentru toată lumea.

Iată ce beneficii aduce:

Hidratează

Este în esență apă cu carbohidrați și electroliți, inclusiv sodiu, potasiu, magneziu și clorură. Electroliții sunt minerale încărcate electric care ajută la menținerea unui echilibru adecvat al fluidelor în organism prin reglarea cantității de apă care intră și iese din celule. Electroliții contribuie, de asemenea, la menținerea echilibrului pH-ului organismului, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Dezechilibrele în cantitatea de apă sau de electroliți din organism pot duce la deshidratare.

Apa de cocos este adesea recomandată pentru rehidratare după o gripă stomacală sau un antrenament intens, deoarece este bogată în lichide și electroliți. Cu toate acestea, nu este clar dacă băutura tratează deshidratarea mai bine decât apa plată.

Un studiu care a evaluat beneficiile apei de nucă de cocos asupra performanței atletice a raportat că consumul de apă de nucă de cocos înainte de a face exerciții într-un mediu fierbinte a prelungit timpul necesar participanților pentru a ajunge la epuizare în comparație cu apa obișnuită – dar numai cu câteva secunde. Acest lucru se poate datora faptului că principalul electrolit pierdut prin transpirație este sodiul, dar principalul electrolit găsit în apa de nucă de cocos este potasiul.

Ar putea reduce tensiunea arterială

Băutura este bogată în potasiu, un mineral cheie care lipsește din alimentația multora. Potasiul poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale prin eliminarea excesului de sodiu din organism și prin reducerea forței care apasă asupra pereților vaselor de sânge.

Un studiu mic, mai vechi, efectuat pe 28 de persoane cu tensiune arterială ridicată a raportat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice a participanților după ce aceștia au băut zilnic apă de nucă de cocos timp de două săptămâni.

Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Consumul de alimente și băuturi bogate în potasiu, cum ar fi apa de nucă de cocos, poate, de asemenea, reduce riscul de calculi renali, deoarece potasiul împiedică organismul să elibereze prea mult calciu în urină.

Două studii observaționale pe scară largă au constatat că persoanele care consumau cel mai mult potasiu păreau să aibă un risc cu 35-51% mai mic de a dezvolta pietre la rinichi, comparativ cu persoanele care consumau cel mai puțin potasiu.

Nutriția apei de nucă de cocos

Apa de nucă de cocos este săracă în calorii, dar furnizează totuși cantități mici de electroliți hidratanți. Spre deosebire de laptele de nucă de cocos, care este bogat în grăsimi saturate, apa de nucă de cocos nu conține grăsimi.

230 ml de apă de cocos sau o ceașcă, de apă de cocos neîndulcită conține:

  • Calorii: 43
  • Grăsime: 0 grame (g)
  • Proteine: 0,5 g
  • Carbohidrați: 10,2 g 10.2 g
  • Fibre: 0 g
  • Zaharuri adăugate: 0 g
  • Sodiu: 62,4 miligrame (mg), sau 2,7% din valoarea zilnică (DV)
  • Potasiu: 396 mg 396 mg, sau 8,4% din VD
  • O cană de apă de nucă de cocos conține 62 mg de sodiu – semnificativ mai puțin

Riscuri ale apei de cocos

Apa de nucă de cocos este, în general, bine tolerată și sigură de consumat cu moderație, dar unele persoane pot avea nevoie să limiteze sau să evite băutura cu totul.

Iată câteva motive pentru care este posibil să trebuiască să renunțați la apa de cocos:

Alergie la nuca de cocos

Alergiile la nuca de cocos sunt relativ rare. Iar cantitatea de proteine din nuca de cocos din apa de cocos este minimă. De obicei, proteinele declanșează reacții imune la persoanele cu alergii.

Combinație cu medicamente pentru hipertensiune arterială

Consumul de cantități mari de apă de nucă de cocos în timp ce luați medicamente sau suplimente pe bază de plante pentru scăderea tensiunii arteriale ar putea duce la hipotensiune arterială (tensiune arterială periculos de scăzută).

Combinație cu un diuretic care economisește potasiul

Consumul de cantități mari al acestui produs în timp ce se iau diuretice care economisesc potasiu ar putea duce la niveluri periculos de ridicate de potasiu (hiperkaliemie) în timp.

Boala renală

Dacă vă limitați aportul alimentar de potasiu pentru a gestiona boala renală cronică, puteți opta pentru apă plată în locul apei de cocos pentru a evita consumul prea mare de potasiu.

Dieta limitată în carbohidrați

Apa de nucă de cocos poate fi adesea o băutură mai hidratantă decât apa plată. Cu toate acestea, dacă vă supravegheați aportul de carbohidrați pentru echilibrarea glicemiei sau pentru gestionarea greutății, alegerea apei de cocos în locul apei simple poate să nu aibă sens. Deși este săracă în calorii, apa de nucă de cocos are mai multe calorii decât apa și este mai bogată în carbohidrați. În plus, unele produse cu apă de cocos sunt îndulcite cu zahăr adăugat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *