ANSVSA luptă cu morfina din semințele de mac alimentar! Grisine cu mac made in RO, cu depășiri ale nivelului maxim admis de morfină; probe neconforme au fost raportate recent, cu origine din Cehia și Slovacia

ANSVSA luptă cu morfina din semințele de mac alimentar! Grisine cu mac made in RO, cu depășiri ale nivelului maxim admis de morfină; probe neconforme au fost raportate recent, cu origine din Cehia și Slovacia ANSVSA luptă cu morfina din semințele de mac alimentar! Grisine cu mac made in RO, cu depășiri ale nivelului maxim admis de morfină; probe neconforme au fost raportate recent, cu origine din Cehia și Slovacia

Autoritățile românești au raportat, ieri, 20 octombrie 2023, depășirea nivelului maxim de morfină în grisine cu mac, produsul fiind fabricat în România. Probele au fost prelevate de producător, în cadrul programului de autocontrol, și trimise unui laborator de specialitate. 

Din datele publicate în platforma on line SRAAF rezultă că produsele au fost deja exportate în Austria, Germania, Suedia, Cipru, Franța și Marea Britanie, state care au fost deja atenționate. 

Nivelul de risc este calificat drept ”serios”. Au fost demarate investigații la o fabrică din județul Vâlcea și una din Prahova, fără să fie precizate numele companiilor în cauză. 

Nivelul maxim de morfină acceptat oficial este de 1,5 mg/kg – ppm, iar probele neconforme au avut 2,86+/-0,22 mg/kg – ppm.

Autoritățile românești au anunțat că au retras de pe piață, au distrus sau au reținut produsul și au anunțat clienții firmelor respective. 

Informațiile despre un produs românesc cu depășire a nivelului maxim de morfină în macul alimentar survin după o serie de alte informații oficiale despre probe de mac neconforme. 

În 13 octombrie a fost raportată depășirea nivelului maxim de alcaloizi de opiu în semințe de mac, origine Cehia.

În 13, 16 și 17 octombrie, au fost raportate depășiri ale nivelului maxim de morfină în semințe de mac, origine Slovacia. 

În 18 octombrie 2023, o cantitate de 65 de kilograme de seminţe de mac a fost retrasă din depozite, înainte de a ajunge pe piaţă, după ce, în urma unor analize de laborator, au fost determinate depăşiri ale limitelor admise privind alcaloizii din opiu.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a trimis pentru analize în cadrul Laboratorului naţional de referinţă 8 probe prelevate din seminţe de cânepă şi mac, pentru a verifica dacă sunt contaminate cu THC şi alcaloizi de opiu. În urma rezultatelor, una dintre probele prelevate din seminţele de mac şi supuse analizelor a înregistrat depăşiri ale concentraţiei de alcaloizi de opiu.

“Una dintre cele 8 probe expediate în prima etapă a controalelor a avut depăşiri de limite la alcaloizi de opiu, pentru că vorbim de seminţe de mac. S-au iniţiat procedurile legale în vigoare, respectiv au fost retrase produsele care erau comercializate către alte unităţi de depozitare, vorbim de o unitate de depozitare din judeţul Buzău care achiziţionase acest produs, seminţe de mac dintr-o altă unitate de depozitare de pe teritoriul României şi, la rândul ei, distribuind acest produs, un lot de 65 kg, către alte două unităţi, una de pe raza judeţului Buzău şi una de pe raza judeţului Vrancea”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, seminţele de mac din acel lot nu au fost comercializate în magazine.

“După ce am primit rezultatele la probele recoltate, s-a iniţiat procedura de retragere, fiind retrasă întreaga cantitate de 65 kg de seminţe de mac. Limita admisă ar fi fost depăşită de peste 10 ori. Din ce cunosc, operatorul ar fi anunţat că întreaga cantitate ar urma să fie distrusă. A fost iniţiată alerta de retragere. Nu a ajuns în piaţă produsul, nu a ajuns să fie comercilizat. Vom derula aceste controale până la sfârşitul lunii, vor fi verificate toate aceste tipuri de unităţi de depozitare şi comercializare”, a subliniat reprezentantul DSVSA.

În cursul ultimelor zile, inspectorii DSVSA au mai recoltat încă patru probe pe care le-au trimis pentru analize în cadrul Laboratorului naţional de referinţă.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în funcţie de specificul unităţii controlate şi de produsele disponibile la data controlului, inspectorii adună probe din seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conţin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanţi, cum sunt Tetrahidrocanabinol (THC), o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, şi alcaloizii de opiu. Totodată, dacă există suspiciunea că anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiţi, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conţine substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope sau stupefiante, contrar legislaţiei în vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.

ANSVSA a demarat la nivel naţional ample controale la procesatori, comercianţi şi importatori pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale, a declarat, în luna septembrie, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Alexandru Nicolae Bociu.

foto cover pexels.com/Castorly Stock

ANSVSA luptă cu morfina din semințele de mac alimentar! Grisine cu mac made in RO, cu depășiri ale nivelului maxim admis de morfină; probe neconforme au fost raportate recent, cu origine din Cehia și Slovacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *