A fost descrisă de marele scriitor american Mark Twain ca fiind „cel mai delicios fruct cunoscut de om”. Cherimoya îi spun hispanicii, custard apple, anglo-saxonii, iar în Italia a pătruns de ani buni sub denumirea de annone. Annona cherimola este numele științific al acestui pom fructifer, din aceeași familie făcând parte și Annona muricata, Asimina triloba și alte varietăți tropicale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Sunt fructe originare din America Centrală și din Anzi, care și-au găsit un microclimat extrem de propice de mai bine de un secol și în Italia, pe coastele marine ale Calabriei, pe alocuri și în Sicilia, în zone cu microclimat temperat. De unde înseamnă că ar putea fi adaptate și în alte locuri, mai ales în condițiile creșterii temperaturilor globale.
Cea mai răspândită varietate este Annona cherimola, introdusă în sudul Italiei la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX de către călători, pasionați de botanică și agronomi care experimentau culturi subtropicale în bazinul mediteranean. De atunci, annona a devenit parte a tradiției rurale calabreze în zonele unde aceste fructe se cultivă. Sunt culturi de mici dimensiuni, manuale, fructe care se culeg exclusiv manual între sfârșitul lui septembrie și noiembrie.
Un gust inconfundabil
Parfumul annonei calabreze este unul dintre cele mai surprinzătoare elemente pentru cei care o gustă pentru prima dată. Dulce, parfumat, intens, amintește de mango, banană, vanilie, cocos și, ușor, și de ananas. Pulpa sa, moale și cremoasă, este străbătută de semințe închise la culoare, ușor de îndepărtat. Când a ajuns la maturitate, fructul se consumă lingurița, devine pur și simplu o cremă.
Este bogat în vitamine, în special C, B1 și B2, conține minerale precum potasiu, magneziu și fier. Este sursă de fibre, utile pentru digestie.
Pentru a o savura la maximum, este important să fie lăsată să se coacă la temperatura camerei, până devine moale la atingere, asemănător cu avocado. Odată deschisă, trebuie consumată rapid pentru a nu-i altera gustul și textura. Unele cofetării locale folosesc pulpa acestui fruct pentru a umple tarte, mousse-uri, sorbeturi și alte deserturi moi. O plăcută sinteză a aromelor mediteraneene cu cele exotice.
Un fruct care a rămas încă în afara marilor circuite comerciale
Annona calabreză reprezintă un exemplu rar de fruct tropical adaptat în Italia și, tocmai de aceea, are o mare valoare agronomică și culturală. Producătorii locali, adesea organizați în mici cooperative sau ferme familiale, se angajează să o cultive prin metode tradiționale, fără utilizarea intensivă a pesticidelor și cu tehnici cu impact redus asupra mediului.
Încă nu există o filieră industrială a annonei în Calabria, producția rămâne limitată, cu volume reduse, destinate în mare parte consumului local sau cel mult distribuției pe piața națională. Acest lucru a permis fructului să-și păstreze intacte caracteristicile organoleptice, ferit de logica pieței de masă. Recent au apărut inițiative pentru obținerea unei recunoașteri IGP la nivel UE sau Slow Food, sistem de certificare care pune accent pe biodiversitate și transmiterea cunoștințelor agricole.
Cum se cultivă Annona cherimola
Deși originar din climate tropicale, se adaptează bine și la climatele temperate. Preferă veri calde și ierni blânde, tolerând temperaturi nu mai mici de la 4-5 grade. În regiunile cu ierni mai aspre, este recomandabil să fie cultivată în ghiveci și mutată în zone protejate pe durata lunilor mai reci. Planta are nevoie să fie cultivată la soare, ferită de vânt, pentru a se dezvolta în condiții optime.
Preferă soluri bine drenate, ușor acide și bogate în materie organică. Irigarea trebuie să fie regulată, evitând stagnările de apă care ar putea provoca putrezirea rădăcinilor. Pe timpul verii, este important ca solul să fie menținut umed, în timp ce iarna nu are nevoie de multă apă.