Guvernul britanic are o mare problemă cu conflictele de interese ale unui board de experți care stabilesc liniile directoare ale politicilor legate de alimentație. Mai precis, e vorba de membrii Scientific Advisory Committee on Nutrition, care decid cum sunt alcătuite meniurile cantinelor publice, care oferă consiliere în legătură cu lupta cu excesul de sare, zahăr și grăsimi, legat de taxarea alimentelor dulci, de alimentația pentru nou-născuți, de administrarea vitaminelor și suplimentelor etc.
O anchetă a publicației British Medical Journal a descoperit că peste jumătate din membrii acestui comitet sunt în situații clare de conflict de interese, având legături cu mari grupuri din industria alimentară. Este vorba despre structura decisă de guvernul conservator anterior, care a pierdut de curând alegerile.
Membrii boardului sunt 17. Potrivit anchetei, dintre aceștia, 11 au legături cu firme producătoare de diferite dimensiuni – de la firme cu capital local la mari coloși alimentari precum Nestlé sau Unilever. Apoi, același comitet are un alt organism intern care se ocupă de politicile alimentare pentru copii. Și în cazul acestuia, 11 membri sunt în aceeași situație – au legături inclusiv cu firme care produc alimente pentru copii și lapte praf.
Câteva exemple de conflicte de interese
Câteva exemple: David Mela, un nutriționist la pensie care a lucrat toată viața pentru Unilever și continuă să ofere consultanță firmei, dar și altor producători, precum Tate and Lyle, pentru filiala din Israel a Coca Cola, pentru Cargill. Apoi, Julie Lovegrove, care face parte din conducerea unui institut no profit foarte controversat, creat cu ani în urmă de un fost șef de la Coca Cola. Insitutul în discuție a fost implicat în scandaluri legate de presupuse influențe asupra guvernului din partea Pepsico, Mondelez, General Mills, și alții.
Al membru, alt exemplu: Kevin Whelan, care a lucrat pentru Nestlé Health Science, Danone, Alpro, Yakult, Dairy Council, International Nut and Dried Fruit Council, Almond Board of California.
În secțiunea pentru alimentația copiilor, unul dintre membri, Ann Prentice, este membru al consiliului de administrație de la Nestlé Foundation. Altul, Marion Hetherington, a colaborat de-a lungul timpului cu Danone. În timp ce coordonatorul grupului, Ken Ong este plătit pentru consultanță de Mead Johnston Nutrition, care produce lapte artificial.
Ce răspunde guvernul și ce spun experții independenți
Guvernul britanic a oferit un răspuns „politic”, explicând că membrii comitetului sunt obligați să declare propriile conflicte de interese în fiecare an. Mai mult, a dat asigurări că niciul dintre aceștia nu are în derulare proiecte retribuite în domenii pentru care trebuie să își ofere serviciile pentru administrația publică.
Însă, crede Chris van Tulleken, nutriționist la Universtity College of London și autor al best seller-ului mondial Ultraprocessed People, raporturile economice cu marile firme producătoare pot influența și la nivel incoștient opiniile. „Cum poate cineva care spune că este interesat de sănătatea publică să aibă legături cu firme precum Coca Cola sau Unilever?”, a comentat el.
”Suntem îngrijorați că acest comitet și integritatea lui ar putea fi compromise prin aceste legături cu industria alimentară. Nu înseamnă că membrii sunt corupți, dar e o problemă de sistem. Există de-acum multe dovezi concrete că aceste conflicte de interese care leagă știința de politică pot influența politici specifice sau narațiuni publice în favoarea industriei alimentare în feluri în care pun în pericol sănătatea publică”, a afirmat Rob Percival, un alt expert independent, șeful Soil Association, un ong care promovează alimentația sănătoasă.