Producția de ouă pentru consum din România, la nivelul fermelor profesionale, a crescut anul trecut la 146.000 de tone, de la 134.830 de tone, în 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, în februarie 2025.
Producția totală a Uniunii Europene este de 6.041.656 t. România ocupă locul 8.
Același loc ocupă țara noastră și la numărul de găini ouătoare, 10.367.463, care reprezintă un procent de 2,7% din efectivul total existent în Uniunea Europeană, 387.509.904.
Puteri avicole mai mari decât România, în ce privește numărul găinilor ouătoare și cantitatea anuală de ouă, sunt:
Franța: 58.471.300 g.o./ 942.000 t;
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Germania: 58.103.211 g.o. / 900.000 t;
Polonia: 50.693.700 g.o. / 551.000 t;
Spania: 47.704.960 g.o. / 902.000 t;
Italia: 43.279.340 g.o. / 763.000 t;
Olanda: 29.926.930 g.o. / 495.000 t;
Belgia: 11.004.654 g.o. / 156.000 t.
De observat că producția de ouă pentru consum nu corespunde locurilor deținute de anumite țări în clasamentul numărului de găini ouătoare.
Franța își păstrează supremația la ambele categorii. Germania are mai multe găini ouătoare decât Spania, însă producția de ouă pentru consum este mai mică. Situația se schimbă însă dacă adăugăm și producția de ouă pentru eclozat, pe care nu am luat-o în calcul în această analiză. Producția de ouă pentru eclozat în Germania este de 70.000 t. Producția totală este de 970.000 t, mai mare decât producția totală a Spaniei, 962.000 t ( 902.000 t ouă pentru consum + 60.000 t ouă pentru incubatoare ).
Relevante sunt însă datele despre producția de ouă pentru consum, întrucât acestea ajung pe fluxurile comerciale și în farfuria consumatorilor finali.

În ce privește sistemul de creștere a găinilor ouătoare, la nivel european, 39,2% din efectivul total sunt crescute în sistemul ”Enriched”, 38,9%, în sistemul ”Barn”, 15,1%, în sistemul ”Free Range” și 6,8%, în sistem ”Ecologic”.
”Enriched”: Fiecare găină are cel puțin 750 cm² de spațiu, comparativ cu 550 cm² în cuștile convenționale. Găinile au acces la zone special amenajate pentru ouat, ceea ce le permite să își depună ouăle într-un mediu mai confortabil. Fiecare pasăre beneficiază de sisteme optimizate de alimentare și adăpare. Aceste sisteme sunt mai ușor de întreținut, reducând riscul bolilor și asigurând o producție de ouă mai igienică.
”Barn”: Găinile ouătoare sunt crescute liber în hale închise, fără a avea acces în aer liber. Acest sistem oferă mai multă libertate de mișcare și posibilitatea de a manifesta comportamente naturale, dar într-un mediu controlat.
”Free Range”: Găinile ouătoare au acces liber în aer liber pe timpul zilei, având posibilitatea de a manifesta comportamente naturale precum scurmatul, ciugulitul și alergatul. Noaptea, găinile sunt adăpostite în hale pentru siguranță. Reglementările UE impun un minim de 4 m² de spațiu exterior per găină. Deși găinile pot găsi hrană în mediul exterior, ele sunt hrănite și cu furaje pentru a asigura o producție constantă de ouă. Ouăle provenite din acest sistem sunt marcate cu cifra “1”, indicând metoda Free Range.
”Ecologic”: Este metoda cea mai naturală și prietenoasă cu mediul, respectând standarde stricte privind bunăstarea animalelor, hrana organică și utilizarea terenurilor. Ouăle provenite din acest sistem sunt marcate cu cifra “0”. În adăpost, trebuie să existe maxim 6 găini pe m², oferindu-le suficient loc de mișcare. Furajele trebuie să provină din agricultură ecologică, fără pesticide, îngrășăminte chimice, organisme modificate genetic (OMG) sau aditivi sintetici. Folosirea antibioticelor este limitată.
În România, 52,8% din efectivul total de găini ouătoare sunt crescute în sistem ”Enriched”, 42,4%, în sistem ”Barn”, 2,3% în sistem ”Free Range” și 2,5% în sistem ”Ecologic”.
Consultă în tabelul de mai jos, efectivele de găini ouătoare și procentele privind sistemele de creștere în fiecare stat membru:

Date comerciale
România exportă ouă atât pe piața comunitară, cât și pe piețele terțe. În 2023, valoarea totală a exporturilor a fost de 56.100.000 de dolari, potrivit platformei OEC World, deținută de DataWheel.
Principalele piețe europene au fost Italia ( 24.500.000 dolari ) și Germania ( 17.500.000 dolari ).
Piețele terțe sunt Moldova și Marea Britanie. Valoarea totală e vânzărilor pe piețele din afara Uniunii Europene ajunge până la 2.000.000 de euro anual.
Cea mai importantă piață pentru ouăle produse în fermele din România rămâne piața internă.
Importurile au fost în valoare de 42.400.000 de dolari, în 2023. Principalii furnizori europeni: Polonia ( 13.000.000 dolari ), Bulgaria ( 9.710.000 dolari ) și Ungaria ( 8.750.000 dolari ).