Există superalimente, recomandate de medici, care oferă un sprijin nutrițional delicat pentru confortul menstrual, echilibrul hormonal și sănătatea ginecologică general și care, potrivit healthshots.com, pot fi integrate ușor în rutina zilnică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Multe femei cresc auzind că o alimentație sănătoasă este benefică pentru corpul lor, însă foarte puține înțeleg cât de profund influențează mâncarea menstruația, hormonii, sănătatea vaginală și fertilitatea. Această verigă lipsă face ca multe femei să nu fie conștiente de modul în care nutriția zilnică modelează sănătatea ginecologică.
Problemele ginecologice, prevenite prin alimentație?
Adevărul este că alimentele potrivite pot ajuta discret la prevenirea unor probleme frecvente, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), menstruațiile dureroase, infecțiile sau nivelul scăzut de energie în timpul ciclului menstrual. Nu este vorba despre ingrediente complicate sau regimuri restrictive, ci despre alimente simple, ușor de integrat în mesele zilnice, care oferă sprijin real și pe termen lung.
“Dacă încerci să ai mai multă grijă de sănătatea ta reproductivă, într-un mod practic și sustenabil, există șapte superalimente de zi cu zi pot face o diferență semnificativă”, spune dr. Vaishali Sharma, medic specialist ginecolog.
7 superalimente pentru susținerea sănătății ginecologice
- Semințe de in – Dacă menstruația ta este uneori întârziată sau apare prea devreme, ori dacă SOP este o preocupare, semințele de in pot fi un ajutor blând și natural. Ele ajută organismul să proceseze estrogenul mai eficient. Doar o lingură de semințe de in proaspăt măcinate pe zi (nu semințe întregi) poate contribui la cicluri mai regulate și simptome mai ușoare de sindrom premenstrual. Poți adăuga o lingură de semințe proaspăt măcinate în iaurt sau salate.
- Legume verzi – Îmbunătățesc nivelul de fier și susțin o hemogramă sănătoasă. Ajută la reducerea amețelilor, căderii părului și oboselii în timpul menstruației. Verdețuri precum spanacul, loboda și varza kale oferă nutrienții de care ovarele și sângele au cu adevărat nevoie. Poți amesteca verdețurile tocate în linte sau în aluat pentru lipii.
- Iaurt și probiotice – Mențin un pH sănătos și protejează flora naturală. Sunt utile în cazul infecțiilor recurente cu ciuperca candida și al vaginozei bacteriene. Ele susțin bacteriile „bune” care protejează în mod natural vaginul, reducând disconfortul și mirosul neplăcut. Recomandat este să mănânci zilnic un bol mic de iaurt.
- Turmeric – Ajută la calmarea inflamației și a disconfortului. Este benefic pentru crampele menstruale și durerile pelvine cauzate de endometrioză sau fibroame. Curcumina, componenta activă a turmericului, susține procesul de vindecare din interior. Poți adăuga turmeric în lapte cald sau, prin creșterea ușoară a cantității, în gătitul zilnic.
- Fructe de pădure – Protejează celulele împotriva stresului oxidativ. Susțin sănătatea ovulelor și reduc simptomele sindromului premenstrual, inclusiv balonarea și schimbările de dispoziție. Încearcă să mănânci căpșuni, afine sau mure. Poți alterna, uneori, și cu rodie, pentru că are beneficii smilare.
- Grăsimi Omega-3 – Reduc inflamația și relaxează mușchii uterini. Sunt utile pentru crampele menstruale și inflamația asociată cu SOP. Surse bune de Omega 3 includ peștele gras (somon, sardine) și opțiuni vegetariene precum nucile și semințele de chia.
- Nuci și semințe – Oferă minerale care influențează echilibrul hormonal. Ajută la stabilitatea emoțională și la un ciclu menstrual mai confortabil. Opțiuni bune sunt semințele de dovleac, migdalele și semințele de susan. Păstrează la îndemână un borcănel cu amestec de oleaginoase și consumă zilnic o mână din ele.
Evită excesul de zahăr și gustările procesate
Deși adăugarea superalimentelor poate susține cicluri mai line și o sănătate ginecologică mai bună, echilibrul este la fel de important. După cum explică dr. Sharma, superalimentele funcționează cel mai bine atunci când reducem și factorii care dereglează hormonii, precum consumul excesiv de zahăr, gustările frecvente din alimente procesate sau excesul de cofeină. “Secretul real al stării de bine, pe termen lung, nu este perfecțiunea alimentară, ci consecvența. Nimeni nu are nevoie de o dietă perfectă, ci de una constantă”, spune dr. Sharma.

Sursa foto> Pexels





