VIDEO | „Ladies&Business” – o nouă serie de interviuri G4Food, lansată chiar de 8 Martie / Femeia lunii martie: Adelina Tepei, maramureșeanca de doar 26 de ani care a înființat o plantație de afine / A absolvit două facultăți și un master / Fondurile europene au fost baza afacerii ei

Adelina Tepei a înființat o plantație de afine cu fonduri europene FOTO: G4Food

De Ziua Femeii, G4Food lansează „Ladies&Business”, o serie de interviuri dedicate femeilor care construiesc afaceri de succes în agricultură, alimentație și HoReCa. Prima invitată este Adelina Tepei, o tânără antreprenoare din Maramureș, care la doar 26 de ani a transformat o plantație de afine într-o afacere în plină expansiune. Alegerea G4Food pentru „Femeia lunii martie” nu este întâmplătoare: povestea Adelinei este despre viziune, perseverență și curaj.

Prin această rubrică, G4Food își propune să aducă în prim-plan femeile care activează în domenii esențiale precum agricultura, industria alimentară și ospitalitatea. De la producătoare și fondatoare de afaceri până la lideri care inovează în HoReCa, „Ladies&Business” va spune poveștile celor care demonstrează că succesul se cultivă cu muncă, pasiune și determinare.

A absolvit două facultăți și un master

Adelina Tepei este o tânără de doar 26 de ani din Sat Șugatag – Maramureș, absolventă a două facultăți și un master. Este deja mamă, dar nici asta și nici anii de studii nu au împiedicat-o să facă ceea ce-i place. A înființat o plantație de afine de care se ocupă și de unde începe să culeagă roade.

A terminat întâi studii în domeniul zootehniei, inspirată de tatăl ei, care este cioban din generație în generație, moștenind de la el și pasiunea pentru creșterea animalelor.

După asta însă s-a gândit că e vremea să meargă pe drumul ei propriu. A reușit să obțină fonduri europene pentru o plantație de afine. Iar pentru a fi sigură că se ocupă de ea „cum scrie la carte”, s-a înscris și la o facultate cu specializare în domeniul horticol, domeniu în care a absolvit și un masterat.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


După cinci ani, se laudă cu o plantație de afine extinsă la peste două hectare și nu vrea să se oprească aici. „Am ales să nu plec din România, ci să rămân aici, să încep aici o afacere. Să fac ceva pe cont propriu”, explică ea.

Finanțare din fonduri europene

Finanțarea obținută a fost suficientă pentru înființarea plantației pe aproape două hectare de teren, dar investițiile au continuat și în anii următori. Mai mult, primii trei ani nu au adus venituri. „Recolta a fost folosită mai mult pentru casă, pentru consumul propriu, foarte puțin am vândut”, mai arată ea. Însă beneficiile nu au întârziat prea mult. „Anul trecut am recoltat cam 30 de tone și am vândut totul în afara țării. Anul acesta sperăm să avem în jur de 40 de tone”, mai spune ea, menționând o mică extindere a plantației.

În plus, nimic nu a lăsat la voia întâmplării. Chiar dacă relieful și solul sunt favorabile, o instalație de irigare automatizată este pusă în funcțiune imediat ce condițiile meteo o cer. Mai mult, au făcut analize de sol pentru a afla dacă este potrivit și ce nutrienți ar mai fi necesari pentru ca plantele să fie viguroase și recolta pe măsură.

Cea mai mare problemă însă, la fel ca peste tot, în toate domeniile, forța de lucru. „Anul trecut am avut nevoie de mai mulți oameni la cules, pentru că facem culesul manual. Din păcate, oamenii sunt foarte greu de găsit, trebuie să fii mereu acolo, cu ei”, mai arată tânăra.

Adelina plănuiește să extindă și mai mult plantația de afine, încurajată de rezultatele de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *