Adăugarea de omega-3 în dietă poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea agresivității

studiu, omega-3, agresivitate, serotonina Sursa foto: PxHere

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că omega-3, care se găsește în alimente precum peștele, semințele de in și nucile, poate reduce comportamentul agresiv și violent, transmite Medical News Today.

Cercetarea, condusă de Adrian Raine și Lia Brodrick, a implicat o meta-analiză a 3.918 participanți din mai multe studii și a constatat că suplimentarea dietei cu omega-3 poate diminua atât agresivitatea reactivă (un co!comportament agresiv care este adoptat ca răspuns la provocare), cât și pe cea proactivă (apare fără să fie provocată).

Acizii grași omega-3, esențiali pentru menținerea structurilor celulare și reducerea inflamației, nu pot fi produși de organism și trebuie obținuți prin dietă sau suplimente. Studiul evidențiază faptul că omega-3 influențează sistemul de serotonină, putând fi benefic pentru afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

Serotonina este un neurotransmițător care, la nivelul sistemului nervos central, influențează dispoziția și reglează ciclul somn-veghe, dar are și un efect major asupra comportamentului și asupra stărilor emoționale, potrivit MedLife.

Melanie Murphy Richter, dietetician autorizat, spune că omega-3 sporește producția și disponibilitatea serotoninei, ceea ce poate completa efectele antidepresivelor și poate reduce inflamația din creier. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea stării de spirit și la scăderea iritabilității.

Combinarea suplimentelor de omega-3 cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT) s-a dovedit a fi promițătoare în reducerea suplimentară a agresivității.

Studiul sugerează că încorporarea omega-3 în alimentație, prin surse precum somonul sau nucile, ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății comportamentale, în special în gestionarea agresivității și a comportamentului antisocial.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *