Un studiu realizat de Asociația Spaniolă a Producătorilor de Carne de Vită (Asoprovac) că acordul cu Mercosur ar putea determina reducerea cu 20% a veniturilor generate de producția de carne de vită spaniolă – aproximativ 992 de milioane de euro anual – într-un sector care în 2024 a produs 713.590 de tone în valoare de 6.641 de milioane de euro, la care se adaugă alți 262 de milioane de euro din exportul de animale vii, notează EFE:Agro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Matilde Moro, directorul Asoprovac, a exprimat „marele semn de întrebare al sectorului față de acord”, subliniind că studiul arată că există „un cost suplimentar de 30% în producția pe tonă de carne de vită în Uniunea Europeană (UE) comparativ cu cel din țările Mercosur”.
„Promisiunile comunitare de a impune clauze de tip oglindă vor fi greu de respectat”, mai ales din cauza cerințelor unor reglementări sanitare europene pentru sectorul cărnii de vită, „care nu au o bază științifică, astfel că va fi dificil de impus țărilor din Mercosur”.
În ceea ce privește pierderea locurilor de muncă, aceasta va afecta în special fermele „legătura cu pădurile, în așa-numita Spanie Vaciada”, iar dacă aceste date ar fi extrapolate la nivelul întregii UE, s-ar pierde aproximativ 107.000 de locuri de muncă.
Se impune flexibilizarea și simplificarea cadrului legislativ
În opinia sa, sectorul cărnii de vită trebuie să colaboreze cu administrațiile spaniole și europene pentru a încerca „să simplifice și să flexibilizeze” cadrul legislativ „care împovărează producția europeană” în ceea ce privește alimentația animală, „ceea ce în cazul Spaniei reprezintă cel mai mare cost suplimentar asupra producției de vită”.
Moro a mai cerut modificări ale reglementărilor privind defrișările, care „au un cost de implementare și întreținere foarte important pentru sectorul spaniol” la export, și a cerut retragerea propunerii Comisiei Europene privind „bunăstarea animalelor în timpul transportului”, care ar putea „agrava și mai mult” competitivitatea.
Condiții „foarte diferite” între blocuri
Studiul privind impactul acordului Mercosur asupra sectorului de carne de vită din Spania și UE a fost realizat de doctorul în economie agrară Diego Pazos, care a subliniat că există „condiții naturale, structurale, de muncă, socio-economice și de reglementare foarte diferite” între cele două blocuri.
În ceea ce privește condițiile naturale, Pazos a menționat că pășunile din țările Mercosur sunt verzi tot timpul anului și suficiente pentru necesitățile de producție, care ajung la 317 milioane de capete, în timp ce pășunile naturale din Spania nu sunt suficiente pentru a hrăni cele 6,6 milioane de capete de vită din țară.
Studiul face o comparație a condițiilor structurale ale fermelor de vită, cu mari ferme în America de Sud care permit economii de scară, comparativ cu fermele de dimensiuni mai mici din UE, unde reglementările limitează capacitatea maximă de producție.
De asemenea, Pazos consideră că diferențele sociale și de muncă sunt îngrijorătoare; în timp ce în Spania costul total al muncii pentru un fermier tipic este de 1.692 de euro/lună, în Argentina, de exemplu, acesta este de 575 de euro/lună, iar în Brazilia este mai mic de 300 de euro/lună.
Conform calculelor sale, costul muncii per vită într-o fermă de 100 capete din UE este de 169,2 euro, în timp ce în Mercosur este de 23 de euro pentru o fermă de 300 capete.
Autorul studiului, care este și crescător de vaci, aduce în atenție lipsa de competitivitate a sectorului din cauza reglementărilor europene stricte privind cerealele transgenice, pesticide, erbicide, limitele maxime de reziduuri (LMR) în ingredientele pentru furaje, promotorii hormonali pentru animale și antibiotice.