Băuturile fără „alcool-free” sunt tot mai populare, dar oare a scăzut într-adevăr consumul de alcool? Ce spun datele

bere fara alcool foto: Pixabay / spooky_kid

Spania este o țară a barurilor, iar în ele, berea ocupă un loc privilegiat printre băuturile preferate de consumatori. Totuși, în ultimii ani, opțiunile „fără alcool” au câștigat teren datorită tendinței tot mai populare spre un stil de viață sănătos. Însă, s-a reflectat asta cu adevărat într-o scădere a consumului de alcool?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De la „caña”, „tercio”, „botellín”, „cortaita”, „un medio”, „quinto”, până la „copa”, „cuba libre” sau „cubata”, limbajul bogat al băuturilor din localurile iberice reflectă importanța alcoolului, și în special a berii, în cultura barurilor din Spania. Totuși, pentru unii, acești termeni sunt din ce în ce mai puțin folosiți, deoarece în ultimii ani interesul pentru o alimentație mai sănătoasă și echilibrată a crescut și a câștigat teren în fața acestor băuturi, notează EFE:Agro.

Tot mai mulți actori și cântăreți au declarat public că sunt abstinenți în ceea ce privește alcoolul, cum ar fi cântărețul Dani Martín, actrița Zendaya, actorii Mario și Óscar Casas sau Tom Holland. Pe rețelele sociale apar sute de videoclipuri cu eticheta „sober curious”, în care creatorii de conținut își povestesc procesul de renunțare sau reducere a consumului de alcool.

Ce spun datele

Conform celor mai recente informații furnizate de Cerveceros de España (Asociația Berarilor din Spania), spaniolii au redus consumul de bere cu 3,7 % în 2024 față de anul anterior. Barurile se numără printre spațiile care au resimțit cel mai puternic această scădere, vânzările către acest canal înregistrând un declin de 2 %.

Nu doar berea a cunoscut o scădere a consumului – și alte băuturi alcoolice, precum vinul, trec printr-o perioadă de regres. Conform datelor Organizației Internaționale a Vinului, consumul mondial de vin a atins în 2024 cel mai scăzut nivel din 1961. Totuși, în Spania, consumul a crescut cu 2,5 % în același an, datorită impulsului din luna decembrie.

În privința băuturilor spirtoase, ultimele date oficiale arată că spaniolii au consumat, până în noiembrie 2024, 0,71 litri per capita, în timp ce acum un deceniu consumul era de 0,8 litri per capita.

Ce se-ntâmplă în baruri și restaurante?

Pentru Emilio Gallego, secretarul general al patronatului Hostelería de España, aparenta scădere a consumului de alcool și bere se înscrie în cadrul „variațiilor de categorie” și al schimbărilor naturale din obiceiurile de consum ale populației de-a lungul anilor. Acesta susține că este vorba despre fluctuații în consumul din restaurante și baruri, care, în termeni absoluți, pot ajunge la 2 %, dar care, în opinia sa, nu sunt semnificative. La fața locului, în baruri și pe terase, proprietarii de localuri nu observă o scădere a consumului de bere sau alte băuturi alcoolice.

Beatriz López, responsabilă de marketing și produs în lanțul de restaurante Lateral, a confirmat pentru Efeagro că nu s-a observat o scădere a consumului de bere sau alcool în unitățile lor: „Dacă ne uităm la datele din 2024 și 2023, nu există schimbări semnificative în penetrarea alcoolului”, a declarat aceasta.

Nici în localurile Volapié nu s-a remarcat o scădere a consumului de alcool sau o trecere spre alte tipuri de băuturi. „Ponderea băuturilor alcoolice și a berii în raport cu restul băuturilor rămâne exact aceeași”, a subliniat Sofía Gallego, directoarea de marketing a lanțului.

Ce spun producătorii de bere?

Conform patronatului Cerveceros de España, în 2024 s-au observat modificări în obiceiurile de consum, cu o scădere de 2 % a vânzărilor către sectorul HoReCa; în același timp, vânzările de bere fără alcool au crescut cu 4 % în aceeași perioadă. Despre această creștere, asociația a subliniat că 90 % dintre consumatorii de bere fără alcool sunt sau au fost băutori de bere tradițională, ceea ce înseamnă că nu este vorba despre o „poartă de intrare în consum”, ci despre un substitut pentru cei care nu vor sau nu pot consuma bere cu alcool.

Cum e cu micul dejun?

Momentul micului dejun – și, odată cu el, cafenelele – a beneficiat de fluctuațiile și schimbările în obiceiurile de consum din sectorul HoReCa. Chiar dacă nu se poate afirma cu certitudine că este vorba despre un transfer direct de consumatori, Lorena Alcázar, directoarea cafenelelor Santagloria, a confirmat o creștere a traficului în cafenele dimineața și după-amiaza, la cafea – o creștere care, potrivit ei, este în linie cu ascensiunea tendințelor sănătoase.

Dincolo de date și de percepțiile din teren, modificările în consumul din baruri reflectă relevanța acestui sector ca oglindă a tendințelor și noilor direcții pe care le iau consumatorii și alegerile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *