Constipația îți dă bătăi de cap? Această problemă digestivă comună poate fi inconfortabilă și îți poate afecta viața de zi cu zi. Deși constipația ocazională este frecventă, dacă devine o problemă recurentă, este posibil să fie nevoie de ajustări alimentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Alege alimentele bogate în fibre, în locul preparatelor farmaceutice
Potrivit healthshots.com, integrarea alimentelor bogate în fibre în mesele zilnice este esențială pentru susținerea tranzitului intestinal regulat și a sănătății digestive optime. Ajustările simple, precum consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, pot reduce semnificativ disconfortul și pot îmbunătăți sănătatea intestinală. În loc să te bazezi pe soluții din farmacii, concentrează-te pe remedii naturale care îți susțin funcționarea normală a organismului. Cunoașterea celor mai bune alimente bogate în fibre te poate ajuta să preiei controlul asupra sănătății digestive și să duci un stil de viață sănătos.
11 alimente bogate în fibre, remediu pentru constipație
Consumul alimentelor bogate în fibre și în substanțe care ajută digestia este un remediu natural pentru diverse probleme ale organismului, inclusiv pentru cele digestive. Acestea nu sunt benefice doar pentru sănătatea stomacului, ci și pentru reglarea nivelului glicemiei. Să descoperim cele unsprezece alimente recomandate de nutriționista Arooshi Aggarwal:

- 1.Cereale integrale – Conform The Nutrition Source, cerealele integrale susțin digestia și sunt bogate în vitamine și minerale. Alimentele bogate în fibre, precum lintea galbenă (tur) și lintea verde (moong dal), pot reduce constipația.
- 2.Ovăz – Ovăzul ameliorează constipația, îmbunătățește digestia și conține fibre insolubile, calciu, potasiu, complexul de vitamine B și magneziu, care ajută la menținerea nivelului glicemiei. Beta-glucanul contribuie la regularizarea tranzitului intestinal.
- 3.Orez brun – Consumul de orez brun, integral și „vechi” (maturat), poate ameliora constipația. Conținutul său de fibre susține buna funcționare a sistemului digestiv.
- 4.Legume verzi – Legumele cu frunze verzi ajută la eliminarea toxinelor din organism, conțin fibre solubile care absorb apa din sistemul digestiv, formând un gel care împiedică dezvoltarea bacteriilor în scaun. Fibrele insolubile ajută la curățarea sistemului digestiv. Include cât mai des în alimentație varza, spanacul, ștevia (bathua), frunzele de schinduf (methi), etc., conform Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
- 5.Salate – Salatele bogate în fibre sunt benefice pentru sănătatea intestinelor. Acestea, preparate din fructe și legume crude, oferă toți nutrienții esențiali și facilitează digestia și tranzitul intestinal.
- 6.Ragi (mei roșu) – Ragi este bogat în fibre alimentare, esențiale pentru o digestie sănătoasă și pentru prevenirea constipației. Încearcă să înlocuiești pâinea din grâu cu cea din ragi.
- 7.Germeni – Consumul de germeni (grâu, moong încolțit, năut etc.) ajută la reducerea gazelor și constipației, îmbunătățește digestia, întărește sistemul imunitar și detoxifică organismul.
- 8.Legume rădăcinoase – Potrivit PubMed Central, legumele rădăcinoase conțin mulți nutrienți, inclusiv vitamine și minerale, care întăresc sistemul imunitar și susțin flora intestinală. Fibrele ajută la eliminarea directă a deșeurilor, așa că include în dietă ridichi, napi, morcovi și sfeclă.
- 9.Portocale – Consumul de portocale sau suc de portocale poate ajuta la ameliorarea constipației. Portocalele sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C și minerale. Mănâncă zilnic o portocală cu tot cu pieliță pentru a stimula tranzitul intestinal, potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK).
- 10.Porumb – Porumbul ajută la curățarea colonului și rectului, fiind bogat în fibre. Consumul de porumb fiert nu provoacă anemie și oferă acid folic și vitamina B, benefice mai ales pentru femeile însărcinate.
- 11.Papaya – Papaya ajută la curățarea intestinelor, fiind deosebit de utilă pentru persoanele care suferă de constipație cronică. Este un fruct bogat în fibre, potasiu, calciu și vitamina A. Consumată pe stomacul gol dimineața, papaya susține buna funcționare a digestiei și menține glicemia sub control.
Doresc sa slabesc scrietimi va rog frumos retete de slabit multumesc anticipat