Tot ce poți să bei când ai probleme cu tranzitul intestinal, în afară de cafea

constipatie suc de pere suc de mere suc de prune ceai de ghimbir

Se știe că de cele mai multe ori după porția matinală de cafea e timpul să mergi la baie. Dar ce altceva mai putem bea dimineața și care să aibă același efect?

Constipația este una dintre cele mai comune probleme digestive în societatea modernă, fiind cauzată în principal de alimentația săracă în fibre și prea bogată în alimente ultraprocesate, deshidratarea, stressul etc. Simptomele constipației merg de la mișcări intestinale dureroase, scaune tari și uscate, și o senzație de greutate, de balonare inconfortabilă, care pare că nu dispare. Din fericire, există multe băuturi în afară de cafea care pot ajuta mișcările intestinale și facilita tranzitul, scrie healthdigest.com.

Suc de prune

Acest suc este unul dintre cele mai populare remedii naturale împotriva constipației. Prunele, deși nu au cel mai atractiv aspect, sunt dulci și delicioase. În plus, sunt bogate în nutrienți, cum ar fi fierul, potasiul și vitaminele A, C, K și B6. Cel mai important, prunele conțin mult sorbitol, un tip de alcool de zahăr care acționează ca laxativ natural. Bonus: prunele au și multe fibre, astfel că, mâncând prune în loc să bei sucul, obții și un plus de fibre care ajută la tranzitul intestinal.

Vezi detalii

Suc de mere

Sucul de mere este recomandat adesea de medici pentru a ajuta copiii cu constipație, dar funcționează și la adulți. Conține și el sorbitol, același alcool de zahăr regăsit în prune, deși în cantități mai mici. Totuși, este suficient pentru a stimula mișcările intestinale și a ușura constipația.

Suc de pere

Sucul de pere este similar cu cel de mere la gust, dar are mai mult sorbitol, conform unui studiu din 2015. Sorbitolul atrage lichide în intestin, înmuiind scaunul și stimulând mișcarea acestuia. Perele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți, acid folic, vitamina C, cupru și potasiu. Atenție, totuși, la consumul excesiv de suc de pere, deoarece poate duce la dezechilibre de lichide și electroliți.

Apă cu lămâie

Uneori, un pahar mare de apă cu un strop de lămâie poate fi suficient pentru a stimula mișcările intestinale. Hidratarea este esențială pentru sănătatea digestivă, iar apa ajută la înmuierea scaunelor și la facilitarea trecerii acestora prin intestine. Adăugarea de lămâie poate amplifica beneficiile apei și poate stimula sistemul digestiv.

Chefir

Chefirul este o băutură fermentată din lapte, bogată în probiotice și nutrienți. Este considerat superior iaurtului datorită diversității de probiotice și conținutului redus de lactoză, fiind o alegere bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Probioticele din chefir ajută la echilibrarea bacteriilor din intestin, sprijinind sănătatea digestivă.

Kombucha

Kombucha este un ceai fermentat și ușor carbogazos, care conține probiotice. Acestea pot ajuta la ameliorarea constipației, îmbunătățind frecvența și consistența scaunului. Kombucha oferă și alte beneficii pentru sănătate, precum susținerea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor.

Ceai de rădăcină de ghimbir

Ghimbirul este cunoscut ca un remediu natural cu numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul de ceai de  ghimbir accelerează mișcarea alimentelor în tractul digestiv, reducând riscul de constipație. Ghimbirul ajută și la ameliorarea altor disconforturi digestive, cum ar fi balonarea și senzația de greață.

Smoothie-uri

Smoothie-urile sunt o modalitate foarte bună de a consuma alimente bogate în fibre și lichide, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație. Fructele bogate în fibre, precum fructul pasiunii, avocado, guava, zmeura și murele, pot aduce beneficii digestive. Încearcă să adaugi și semințe bogate în fibre, cum ar fi chia și semințele de in. Dar și frunze de spanac, țelină, salată, mentă, castraveți, andive, radicchio.

Suc de aloe vera

Sucul de aloe vera oferă o serie impresionantă de beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea constipației. Planta conține compuși numiți antrachinone, care acționează ca un laxativ natural. Totuși, este bine să discuți cu un medic înainte de a adăuga aloe vera în dieta zilnică.

Ceai de senna

Ceaiul de senna este un ceai din plante, cunoscut pentru proprietățile sale laxative. Conține glicozide de senna, care stimulează mișcările intestinale. Totuși, utilizarea sennei pe termen lung nu este recomandată fără supraveghere medicală. Se recomandă în general un consum limitat în timp și în cantități mici chiar pentru cine suferă de constipație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *