O salată ca fel unic ce se inspiră de la salata Caesar, cu salată verde și crutoane de pâine. În loc de parmezan prevede carne de pui bine rumenită

salata pui crutoane foto: instagram/Zuni Cafe

Este o salată care pas cu pas a cucerit americanii de pe West Coast, devenind chiar un preparat emblematic prezent de mult timp în meniu la Zuni Café, un restaurant cunoscut din San Francisco. Ideea de pornire este extrem de simplă și se inspiră din principiile antirisipă. Folosește crutoane de pâine exact ca și salata Caesar, creată acum un secol de un bucătar italian activ în Mexic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 7-13 iulie

Spre deosebire de aceasta, folosește pui în loc de parmezan, păstrând baza de salată verde și crutoanele de pâine, plăcute în orice salată cu un dressing generos. Cum e și salata italiană panzanella. Poate fi un preparat ideal pentru o cină de vară, pentru că e rece, se prepară ușor și este un fel complet nutrițional.

Mai jos o versiune de salată de pui și crutoane pe care o propune ziarul Corriere della Sera. Pe lângă cele trei ingrediente principale, completează salata o serie de ingrediente aromatice și de textură. Iese și mai bună dacă lăsăm carnea de pui cu o zi înainte la marinat, în frigider.

Ingrediente pentru 4-6 porții de salată de pui și crutoane

  • 1 pui întreg de circa 1 kg

  • 1 pâine rustică de 300 g, sau crutoane uscate

  • 250 g de cartofi

  • 3 cepe verzi

  • 3 căței de usturoi

  • 1 lingură de stafide

  • 2 linguri de oțet de sherry (sau de mere)

  • 60 ml de supă de legume sau de pui

  • salată verde, un mix după preferințe

  • 2 linguri de muguri de pin

  • ulei de măsline extravirgin

  • sare și piper după gust

  • cimbru, măghiran și salvie proaspete, tocate fin

Mod de preparare

  1. Pregătirea puiului
    Așează puiul pe un un tocător de lemn. Cu un cuțit, taie de-a lungul sternului, îndepărtează-l și aruncă-l. Întoarce puiul cu spatele în sus și aplatizează-l apăsând cu un alt tocător. Usucă-l. Amestecă sarea, piperul și ierburile și masează bine puiul, uniform. Lasă puiul la frigider, descoperit, timp de 24 de ore, pe o tavă.

  2. A doua zi
    Pune o tavă de fontă în partea de jos a cuptorului și încălzește-l la 240°C.
    Cât se încălzește cuptorul, rupe pâinea în bucăți mari și trece-le rapid printr-o tigaie antiaderentă cu un strop de ulei. Scoate-le, taie-le în cuburi și pune-le într-un bol. Sau direct crutoane, dacă avem puse deoparte.
    Pe tava de copt, așază felii de cartofi, unse cu puțin ulei și sare. Așază puiul deasupra și coace timp de 35–45 de minute. Când puiul e gata, scoate-l pe un tocător și lasă-l să se odihnească neacoperit timp de 15 minute. Păstrează cartofii calzi într-o tavă separată.

  3. Dressingul și asamblarea salatei
    Pune tava de fontă folosită pe foc, adaugă 1 lingură de ulei, ceapa verde feliată, usturoiul zdrobit, stafidele și călește câteva minute. Stinge cu oțetul și adaugă supa. Lasă să fiarbă încet 3 minute. Taie puiul și adaugă tot ce s-a scurs din el în sosul de pe foc. Toarnă acest sos peste pâinea prăjită și adaugă rucola sau salata ruptă grosier. Amestecă totul.

  4. Servirea
    Așază salata de pâine pe un platou, adaugă bucățile crocante de pui și presară deasupra mugurii de pin uscați rapid în tigaie. În lipsă, pot fi înlocuiți foarte bine cu nuci măcinate. Servește cartofii separat, au absorbit sucurile de la friptură și sunt extrem de plăcuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *