În 15 ani, exporturile diferitelor tipuri de făină produse în Italia au crescut cu 300%, ajungând la aproape o jumătate de milion de tone. Numai în ceea privește făina de grâu, aproximativ 300 de mori din Italia transformă anual în făină peste 12 milioane de tone de grâu, relatează ziarul Il Sole 24 Ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este o metodă de a adăuga valoare unui produs și a-i crește prețul de vânzare, în loc să vinzi grâu și alte cereale la prețuri foarte joase, așa cum face în mare proporție România, vinzi făină.
Industria de morărit din Italia se pregătește pentru un an promițător din punct de vedere al producției, dar nu lipsit de provocări structurale care necesită intervenții specifice pentru a consolida competitivitatea întregului lanț cerealier național, scrie cotidianul.
Peste 4 milioane de tone, producția anuală de grâu dur
Potrivit estimărilor prezentate în cadrul ediției 2025 a evenimentului de sector Durum Days – organizate de Assosementi, Cia-Agricoltori italiani, Confagricoltura și alte organizații de profil –, producția națională de grâu dur pentru anul agricol 2024–2025 este estimată la peste 4,2 milioane de tone. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 20% față de 2024 și de 12% față de media ultimilor cinci ani, conform datelor oficiale.
Creșterea producției se datorează atât extinderii suprafețelor cultivate, care au crescut cu 9,5% la nivel național potrivit datelor oficiale de la oficiul de statistică, dar și condițiilor climatice favorabile în acest an în regiunile Sicilia, Basilicata și o parte a regiunii Puglia.
Cu toate că perspectivele de producție sunt pozitive, piața a înregistrat în ultimele săptămâni o scădere a prețurilor. Analizele Areté, o societate de consultanță, arată că, în medie, între martie și primele săptămâni din mai, prețul grâului dur cotat la Bologna a scăzut cu 7%, iar la Foggia cu 8%. Dar motivația este mai degrabă conjuncturală, printre principalii factori de presiune se numără aprecierea euro față de dolarul american: între luna martie și luna mai, cursul de schimb a crescut cu 4%, făcând mai ieftine importurile contractate în dolari.
După cum a subliniat Italmopa – Asociația Industrială a Morarilor din Italia, în prezent există în jur de 300 de mori care operează în țară, transformând anual peste 12 milioane de tone de grâu moale și grâu dur în aproape 8 milioane de tone de făină. Aceste cifre plasează sectorul morărit italian în fruntea industriei europene nu doar ca volum, ci și prin calitatea producției.
Calitate care este confirmată și de creșterea exporturilor: în ultimii 15 ani, vânzările în străinătare de produse măcinate au crescut cu peste 300%, ajungând la aproape 500.000 de tone, pe primul loc în Europa.
Privind spre viitor: tradiție și inovație
Sectorul mizează în continuare pe proiecte inovatoare care îmbină tradiția cu tehnologia. De exemplu, proiectul Grano.it, finanțat din fonduri publice, dezvoltă „sisteme avansate de modelare digitală pentru îmbunătățirea și estimarea randamentului și calității”, după cum a explicat unul dintre cercetătorii implicați în proiect.
Un proiect important este și Neogranìa, dezvoltat de Petra Molino Quaglia, care își propune să creeze o comunitate de agricultori și brutari prin tehnici agricole în evoluție, care să ajute la dezvoltarea de noi soiuri autohtone de cereale. „Promovăm o agricultură mai rezilientă și mai prietenoasă cu solul”, explică directorul de marketing, Piero Gabrieli, „și consolidăm colaborarea dintre cultivatori, procesatori și utilizatori”.
La capitolul ingrediente inovatoare, Cereal Docks a lansat Heliapro, o făină proteică derivată din semințe de floarea-soarelui, cu un conținut ridicat de proteine (50%) și fără alergeni comuni, ideală pentru produse vegetale și fără gluten.