Cum se face plăcinta cu ceapă, o emblemă culinară a insulei Mykonos/ Tradițional, se prepară cu brânză „tirovolia”, dar aceasta poate fi înlocuită cu brânză ricotta

Cum se face plăcinta cu ceapă, o emblemă culinară a insulei Mykonos ID 19631867 © George Tsartsianidis | Dreamstime.com

Plăcinta cu ceapă, o emblemă culinară a insulei Mykonos, încântă prin dulceața aparte a cepei, care domină gustul acestei rețete locale. Tradițional, plăcinta se prepară cu brânză „tirovolia” specifică Mykonosului, dar aceasta poate fi înlocuită cu brânză ricotta, dacă nu este disponibilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 23-29 iunie

Francesca Chanioti, din Mykonos, a împărtășit rețeta ei, așa cum se pregătește de generații pe insulă.

„Plăcinta cu ceapă este aproape mereu pe masa noastră de când mă știu. Nu sunt genul de om care să spună «un minut să fac o plăcintă». Găsisem trucul și le pregăteam în tăvi de baclava și le puneam la congelator. Când o scoți din congelator și îi torni ulei din belșug, așa cum e înghețată, are nevoie de același timp de coacere ca o plăcintă crudă. Mama făcea și plăcinte mici, individuale, care erau masa de după-amiază, ușoară, a copiilor mei. Le scoteam din congelator și le coceam pe loc. Îmi amintesc că aveam o sămânță de ceapă dulce. Nicio legătură cu cea din piață, era mult mai aproape de cea din Vatika, pentru că era albă, mare și plată. O puneam mereu crudă în umplutură și plăcinta ieșea foarte dulce. Ba chiar bunica mea, când era nervoasă, tăia o ceapă în patru și o mânca ca să se calmeze”, povestește Francesca Chanioti, citată de publicația Gastronomos.

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul de 30 cm)

Pentru aluat

  • 500 g făină albă

  • 200 ml apă călduță

  • 4 g drojdie uscată (jumătate de plic)

  • 100 ml ulei de măsline

  • 1/4 linguriță sare

Pentru umplutură

  • 1 kg tirovolia (sau ricotta), bine scursă peste noapte în frigider, în tifon dublu

  • 2 ouă

  • 1 ceapă uscată medie, tocată mărunt

  • 5-6 fire de ceapă verde, tocate

  • 1 legătură mărar, tocat

  • 1/4 legătură sfeclă elvețiană (opțional, dacă este în sezon), tocată

  • 100 ml ulei de măsline

  • sare și piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pentru aluat, se cerne făina într-un bol mare, se adaugă restul ingredientelor și se frământă până se obține un aluat moale, elastic și lucios. Se lasă deoparte.

Pentru umplutură, se sfărâmă brânza într-un bol mare, se adaugă restul ingredientelor, mai puțin uleiul, și se amestecă bine.

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge tava cu puțin ulei. Aluatul se împarte în două bucăți, una puțin mai mare. Bucata mai mare se întinde într-o foaie care să acopere tava și să depășească marginile. Se toarnă umplutura și se nivelează. Se întinde și cealaltă bucată de aluat și se așază deasupra umpluturii. Marginile se rulează spre interior, formând un șnur decorativ. Plăcinta se crestează adânc, formând romburi. Se unge cu restul de ulei și se coace 50-60 de minute, până capătă o culoare aurie frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *