A avea grijă de bugetul tău nu înseamnă că trebuie să faci compromisuri în ceea ce privește nutriția – iar cea mai bună parte este că majoritatea alegerilor recomandate de nutriționista Tara Schmidt, de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, sunt, potrivit thehealthy.com, neperisabile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Deși dieta mediteraneerană oferă multe beneficii dovedite – de la sănătatea inimii la funcționarea creierului – mulți oameni se tem că adoptarea acestui regim popular le va da peste cap bugetul pentru alimente.
Din fericire, nutriționista Tara Schmidt oferă patru sfaturi simple pentru a începe să mănânci în stil mediteraneean… fără să cheltuiești prea mult.
Alege produse de sezon și congelate, dacă vrei alimente accesibile pentru a urma dieta mediteraneeană
Cumpără fructe și legume de sezon de la piețele locale (sau optează pentru variantele congelate) pentru a beneficia de nutrienți de calitate, la un preț redus. Fructele de pădure, spanacul și legumele congelate sunt la fel de bogate în nutrienți ca și cele proaspete și nu se vor strica înainte de a le consuma.
Dar fii atent, avertizează Schmidt. Alege întotdeauna legume și fructe congelate simple – evită-le pe cele cu sosuri, sare, zahăr sau conservanți adăugați, deoarece acestea pot anula beneficiile pentru sănătate și pot adăuga costuri inutile.
Mizează pe fasole, linte și pește la conserve, dacă vrei alimente accesibile pentru a urma dieta mediteraneeană
Fasolea și lintea uscate sunt ieftine, bogate în proteine și fibre și au o durată lungă de depozitare. Variantele la conservă sunt foarte prietenoase cu bugetul – doar asigură-te că le clătești pentru a reduce conținutul de sodiu. Aceste alimente sunt baza multor mese tradiționale mediteraneene, înlocuind carnea mai scumpă, spune Schmidt.
La fel, tonul, sardinele și somonul la conservă oferă valoroșii Omega-3, adesea la prețuri mici. Poți transforma tonul într-o masă răcoritoare combinându-l cu fasole albă, zeamă de lămâie, ulei de măsline extravirgin și ceapă roșie tocată, sugerează Schmidt.
Alege supă de linte și legume, dacă vrei alimente accesibile pentru a urma dieta mediteraneeană
Planifică mese fără carne în fiecare săptămână. Stabilește una sau două seri „flexitariene” pe săptămână, recomandă Schmidt. Gândește-te la supe consistente de linte, tacos cu fasole neagră, tocănițe de năut și legume sau o salată simplă de fasole cu ulei de măsline și ierburi aromatice.
La începutul săptămânii, gătește o cantitate mare de fasole uscată sau năut. O poți folosi apoi în diverse feluri de mâncare: adaug-o în salate, paseaz-o pentru hummus sau încorporeaz-o în sosuri pentru paste.
Ovăzul vrac, o soluție, dacă vrei alimente accesibile pentru a urma dieta mediteraneeană
Consumă cerealele integrale și grăsimile sănătoase, dar cu măsură. Fă-ți provizii de cereale integrale accesibile, cum ar fi ovăzul, orezul brun sau orzul – și folosește uleiul de măsline cu moderație.
Schmidt sugerează, de asemenea, să transformi cerealele într-un element central al meselor tale. O porție mare de orez brun poate fi folosită toată săptămâna în boluri cu legume, fasole sau pește la conservă.
