Căutând expicația cuvântului „cocârțău”, găsim: „Dumicați de pâine sau de mămăligă rece prăjiți în untură sau unt”. Dar un cocârțău din resturi de mămăligă se poate face și mai elaborat puțin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este limpede că originea acestui preparat vine din sărăcie, din nevoia de a nu arunca nimic, dar și din dorința de a pregăti cu aceste resturi ceva suficient de consistent să țină de foame unor oameni care munceau la câmp.
Dacă îl mutăm în zilele actuale și în societatea modernă, ar fi bun doar pentru cei care vor să reducă risipa alimentară, dar doar după ce au băgat niște crossfit cu cel mai al dracului antrenor. Căci caloriile, carbohidrații și grăsimile abundă în tigaie și în farfurie.
Puțină poveste despre cocârțău
Este un preparat la fel de vechi ca mămăliga, cu rădăcini în zona rurală de pe lângă Dunăre, susțin unii. Fiecare gospodină avea felul ei de a „revalorifica” mămăliga rămasă de cu seară. Se trăgea în untură sub formă de sfărâmături sau se prăjea sub formă de felii, până făceau o crustă crocantă.
Astăzi majoritate rețetelor care circulă sunt sub forma unei turte sau plăcinte de mămăligă crocantă la exterior și moale în interior, asezonată cu brânză, ou și feliuțe de slăninuță afumată sau orice vă place. I-aș zice că e un fel de bulz reinterpretat și gătit în tigaie.
Iar dacă vrem să fie mai gourmet, înlocuim untura și slănina cu unt și o dăm pe franțuzisme.
Ingrediente
1 castronel de mămăligă rece (de o zi)
Brânză tare și sărată, fărâmițată în bucățele mici sau rasă
Feliuțe de slăninuță afumată, eu am pus de mangalița.
Puteți servi cu ceva iaurt gras sau smântână ori cu un ou ochi.
Preparare cocârțău
Fărâmițăm mămăliga rece cu degetele, până obținem bucățele mici sau o radem.
Tragem feliuțele de slănină într-o tigaie (ideal antiaderentă sau din fontă), până când sunt crocante, iar în tigaie a rămas untură topită.
Adăugăm mămăliga și tasăm cu o lingură. Când mămăliga începe să se lege, turnăm un strat brânza deasupra. Apoi iar mămăligă
Lăsăm totul la prăjit câteva (5-7) minute, apoi întoarcem cu grijă pe cealaltă parte, ajutându-ne de un capac sau o farfurie.
Lăsăm și pe cealaltă parte la rumenit, dar doar câteva minute (cam jumătate din timpul anterior), deoarece nu vrem să se ardă.
Când este gata, tăiem în felii și servim cu ceapă verde sau uscată și eventual iaurt gras ori smântână.
Poftă bună!