Cinci alimente cu mai mult resveratrol decât un pahar de vin / Potrivit nutriționiștilor, strugurii, nucile și afinele, în fruntea listei alimentelor care conțin din belșug acest antioxidant

Alimente mai bogate in resveratrol decat vinul rosu Sursa foto: Pexels

Resveratrolul este un antioxidant asociat cu beneficii pentru tensiunea arterială, diabet și controlul greutății. Potrivit eatingwell.com, mai multe alimente, inclusiv strugurii, nucile și afinele, sunt surse bune de resveratrol.
Pentru un aport suplimentar de nutrienți, este recomandat să consumi resveratrol din alimente, nu din vin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Vinul roșu are o concentrație ridicată de resveratrol

Vinul roșu este, adesea, lăudat pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii, datorită concentrației ridicate de resveratrol – un polifenol cu proprietăți antioxidante puternice. „Studiile sugerează că resveratrolul poate fi util în scăderea tensiunii arteriale, susținerea pierderii în greutate și îmbunătățirea nivelului glicemiei prin stimularea producției de insulină și creșterea eficienței acesteia”, spune Anne Danahy, nutriționist.

Totuși, nu este nevoie să bei vin roșu pentru a beneficia de efectele pozitive ale resveratrolului. Există multe surse alimentare ale acestui antioxidant puternic, cum ar fi nucile și unele fructe de culoare roșie sau albastru închis. „Poate că nu conțin aceeași cantitate ca vinul roșu, dar sunt pline de antioxidanți, fibre și alte beneficii nutriționale – fără efectele secundare ale alcoolului”, afirmă nutriționista Ghida Arnaout.

Alimente mai bogate în resveratrol decât vinul roșu

Iată cinci alimente pe care merită să le adaugi pe lista de cumpărături pentru a-ți crește aportul de resveratrol:

  • Struguri

„Strugurii și vinul roșu sunt printre cele mai bogate surse de resveratrol”, spune Danahy. Resveratrolul se găsește în special în coaja strugurilor, motiv pentru care vinul alb și cel rosé conțin mult mai puțin decât cel roșu. 100 g de vin roșu pot conține între 320 și 1535 micrograme de resveratrol, iar strugurii între 150 și 781 micrograme per 100 g. Totuși, cantitatea variază în funcție de factori precum soiul, condițiile de creștere și momentul recoltării. Poți adăuga struguri în salata de pui sau îi poți savura cu brânză și biscuiți.

  • Nuci

Una dintre cele mai surprinzătoare surse de resveratrol sunt nucile. Acestea conțin o cantitate comparabilă cu vinul roșu. „Pe lângă resveratrol, nucile sunt bogate în grăsimi omega-3 antiinflamatoare, vitamina E, alți polifenoli și fibre prebiotice”, afirmă Danahy. Le poți consuma în mixuri de fructe și semințe, peste terciul de ovăz sau blenduite în sosuri.

  • Afine

Afinele sunt o altă sursă excelentă de resveratrol, deși cantitatea poate varia semnificativ. Chiar dacă nu au la fel de mult ca strugurii sau vinul roșu, sunt totuși o sursă bună. Oferă și alți nutrienți importanți pentru sănătatea inimii: 3,5 g de fibre per cană, potasiu, vitamina C, vitamina K și alți nutrienți esențiali. Afinele sunt versatile – le poți adăuga în smoothie-uri, terci, produse de patiserie, gemuri, sosuri sau salate.

  • Merișoare

Merișoarele proaspete sunt mai greu de găsit, așa că este bine să cauți variante congelate. Sunt bogate în antioxidanți (inclusiv resveratrol), vitamina C și fibre. Ca și în cazul altor fructe, cantitatea de resveratrol variază. Le poți folosi în smoothie-uri, sosuri, mixuri de gustări sau în aperitive.

  • Arahide

Surprinzător, arahidele sunt și ele o sursă de resveratrol. Cantitatea depinde de condițiile de cultivare și procesare. Pe lângă asta, oferă proteine, fibre și grăsimi mononesaturate benefice pentru inimă. Le poți consuma în mixuri sau prăjite cu condimente.

Ce trebuie să știi despre resveratrol

Resveratrolul oferă beneficii, dar vinul roșu nu este cea mai bună sursă. „Deși conține compuși benefici, riscurile consumului de alcool depășesc adesea beneficiile – mai ales dacă nu este consumat cu moderație”, spune Arnaout. De altfel, pentru a obține un beneficiu real, ar trebui să consumi aproximativ 1 gram (1000 mg) pe zi, o cantitate imposibil de obținut doar din alimente sau băuturi. Potrivit unui studiu, ar trebui să bei 4,2 litri de vin roșu zilnic pentru a atinge această doză.

Consumul moderat de vin poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, dar nu este recomandat să adaugi alcool în dietă dacă nu consumi deja. Danahy avertizează și asupra suplimentelor cu resveratrol, întrucât majoritatea studiilor au fost realizate pe animale, iar dovezile din studiile pe oameni sunt neconcludente.

Recomandările nutriționiștilor

Este puțin probabil ca vinul roșu să aducă beneficiile dorite doar pentru conținutul de resveratrol. Dacă vrei să îți crești aportul, optează pentru struguri, nuci, arahide, afine și merișoare. Aceste alimente oferă și alte nutrienți valoroși precum fibre, vitamina C și potasiu. Danahy subliniază și importanța diversității alimentare: „Resveratrolul este doar un compus din plante cu beneficii, dar niciunul nu acționează izolat. O dietă sănătoasă, bogată în alimente integrale – fructe, legume, nuci, semințe – oferă sute de compuși benefici care acționează împreună pentru o sănătate optimă.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *