Un nou studiu sugerează, potrivit dailymail.co.uk, că un consum regulat de pâine albă ambalată ar putea crește riscul de a muri din cauza cancerului de colon cu peste o treime.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii americani au descoperit că și consumul frecvent de șuncă, bacon și băuturi zaharoase implică același risc crescut de deces prin cancer.
În schimb, legumele „galben-închis”, precum cartofii dulci și morcovii, dar și cafeaua, ar putea oferi o oarecare protecție.
În ultimii 30 de ani, diagnosticele de cancer de colon la persoane tinere au crescut cu 80% la nivel global, arată cercetările.
Oamenii de știință sugerează că mai mulți factori sunt responsabili pentru acest fenomen – de la poluarea crescută, la obezitate și chiar particulele invizibile de plastic din apa potabilă.
Ce alimente ar mai trebui evitate pentru a reduce riscul de cancer de colon
Acum, specialiștii americani au descoperit dovezi care arată că o alimentație bogată în alimente „inflamatorii” ar putea fi o cauză „neglijată”.
Printre aceste alimente se numără carnea procesată (precum baconul, șunca și cârnații), băuturile zaharoase, carbohidrații rafinați (precum pastele și pâinea albă) și organele.
Însă legumele galben-închis, cum ar fi cartofii dulci și morcovii, alături de cafea, vin și, surprinzător, pizza, sunt clasificate drept alimente „antiinflamatorii” conform modelului alimentar inflamator empiric (EDIP) – un instrument global care evaluează potențialul inflamator al alimentelor.
Pizza a fost clasificată drept antiinflamatorie deoarece conține roșii gătite, bogate în licopen – un antioxidant puternic.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de cancer de colon au consumat multe alimente inflamatorii
Pacienții cu cancer de colon care au consumat mai multe alimente inflamatorii decât 80% dintre ceilalți participanți au avut un risc cu 36% mai mare de deces din cauza bolii, comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin.
De asemenea, acești pacienți au prezentat un risc general de deces cu 87% mai mare față de cei din grupul cu cel mai puțin consum de alimente inflamatorii.
Atunci când s-a luat în considerare și exercițiul fizic, persoanele care au consumat cele mai puține alimente inflamatorii și au fost cele mai active fizic au avut un risc de deces cu 63% mai mic.
Studiul a durat trei ani și a inclus 1625 de pacienți cu cancer de colon
Studiul a inclus 1.625 de pacienți cu cancer de colon extins la ganglionii limfatici apropiați, dar nu și în alte părți ale corpului.
Participanții au completat chestionare alimentare privind frecvența consumului a 18 grupe de alimente: 9 inflamatorii și 9 antiinflamatorii.
Perioada de urmărire a fost de 3 ani.
Sistemul Nova, dezvoltat în Brazilia, clasifică alimentele în patru grupe în funcție de gradul de procesare. Alimentele neprocesate includ fructele, legumele, nucile, ouăle și carnea. Ingredientele culinare procesate – care de obicei nu se consumă singure – includ uleiurile, untul, zahărul și sarea.
Ce concluzii au tras cercetătorii în urma acestui studiu despre cancerul de colon
Dr. Julie Gralow, președintele Societății Americane de Oncologie, ASCO și specialist de top în oncologie, a declarat că rezultatele „sugerează că trebuie, practice, să prescriem o alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Combinația dintre cele două este sinergică.”
De asemenea, dr. Catherine Elliott, director de cercetare la Cancer Research UK, a adăugat: „Studiul adaugă dovezi interesante în creștere privind rolul inflamației în evoluția cancerului de colon. Avem nevoie de mai multă cercetare de calitate pentru a înțelege cum influențează dieta rezultatele cancerului. Dieta generală este mult mai importantă decât un aliment sau ingredient anume. O alimentație sănătoasă și echilibrată include multe fructe, legume, cereale integrale și surse sănătoase de proteine precum fasolea și puiul. Reducerea consumului de carne procesată și roșie, precum și alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare este de asemenea benefică.”
Dieta antiinflamatorie a redus cu 38% riscul de extindere sau revenire a cancerului de colon
Un alt studiu prezentat la ASCO a arătat că pacienții cu cancer de colon care au urmat o dietă antiinflamatorie au redus cu 38% riscul de răspândire sau recurență a bolii.
Acest studiu, realizat la Centrul Medical Maimonides din New York, a urmărit obiceiurile alimentare ale 796 de pacienți diagnosticați între 2015 și 2023. S-a constatat că o dietă bogată în alimente ultraprocesate crește de peste două ori și jumătate riscul.
„Alimentele ultraprocesate cresc inflamația și riscul de cancer de colon, în timp ce dietele antiinflamatorii oferă beneficii de protecție. Intervenția alimentară trebuie să joace un rol în prevenirea cancerului”, au declarat cercetătorii.
Concluzie alarmantă: Considerat o boală a bătrâneții, cancerul de colon atacă tot mai mulți tineri
Cancerul de colon, considerat mult timp o boală a bătrâneții, afectează din ce în ce mai des persoane în vârstă de 20, 30 și 40 de ani – un fenomen care i-a nedumerit pe medicii din întreaga lume.
De exemplu, anual, sunt diagnosticate aproximativ 32.000 de cazuri în Marea Britanie și 142.000 în SUA.
Asta în timp ce în România, conform GLOBOCAN în anul 2020 numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate.
