Crème Anglaise, crema englezească, este un sos de vanilie clasic și delicios, pe care îl poți pune peste orice desert. Versiunea autentică, se prepară doar cu ou ca agent de îngroșare – fără amidon sau făină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dacă vorbim de cremă de vanilie este un termen destul de general, care se referă la o gamă de deserturi făcute cu ou, lapte sau smântână și vanilie sau esență. În această gamă intră și cremele mai tari, care își păstrează forma (cum ar fi cele din plăcinte și prăjituri), crema pentru ornat (Crème Pâtissière) și cremă lichidă de turnat peste deserturi (cunoscută și sub numele de Crème Anglaise).
Ultima variantă este mai mult un sos, având în vedere consistența sa lichidă. Se utilizează pentru a completa și îmbunătăți multe deserturi. Cum ar fi un tort sau o plăcintă cu mere. Dar merge și peste clătite, vafe, french toast, o salată de fructe.
Ingrediente
1 baton de vanilie (sau esență)
250 ml smântână lichidă (din cea pentru frișcă, din lapte cu 35-38% grăsime)
65 ml lapte (integral sau semi-degresat, nu cu zero grăsimi)
3 gălbenușuri
50 g zahăr alb, de preferință fin.
Preparare Crème Anglaise
Folosind un cuțit mic, taie batonul de vanilie pe lungime și răzuiește semințele.
Pune smântâna, laptele și semințele de vanilie, cu tot cu coaja de la batonul de vanilie într-o crăticioară la foc mediu. Când începe să fiarbă ușor, ia de pe foc și lasă 5 minute la răcit.
Între timp, pune gălbenușurile și zahărul într-un bol. Bate cu telul 2 minute, până se topește zahărul și preparatul se deschide la culoare.
Scoate batonul de vanilie din lapte.
Amestecând continuu, toarnă încet laptele peste gălbenușuri. Apoi toarnă totul înapoi în crăticioară.
Pune pe foc mic. Amestecă aproape continuu sau până când crema acoperă partea din spate a unei linguri. Ar trebui să poți trasa o linie care să nu dispară imediat.
Ia de pe foc și dacă dorești o textură mai fină, strecoară crema.
Se păstrează 3 zile la frigider. Se va mai îngroșa ușor pe măsură ce se răcește. Nu se congelează.
Servește-o cu deserturi, peste fructe, clătite, vafe, plăcinte dulci etc.
IMPORTANT
Nu pune gălbenușurile în lapte/smântână prea fierbinte, căci se vor coagula, iar crema va ieși tăiată.
Nu fierbe la foc mare.
Nu uita să amesteci ca să nu rămână cocoloașe și mai ales să nu se lipească.
Nu o lăsa nici prea mult, nici prea puțin. Vrem să curgă, dar să fie și gătită suficient.