Dacă ai persoane cu diabet în familie sau dacă ți-ai propus să mai dai jos din kilograme sau pur și simplu să diminuezi dependența de dulciuri, cu siguranță ți-ai pus problema îndulcitorilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Sigur că, pe lângă faptul că nu îți mai dorești să mănânci atât de multe dulciuri, ar trebui să nici nu mai vrei să gătești dulciuri atât de des în casă. Chiar dacă înlături zahărul, făina, uleiul, cremele folosite rămân. Așadar, scăderea de calorii va fi mică doar din renunțarea la zahăr.
Stevia este o plantă cu frunze verzi, provenită din America de Sud, ce poartă denumirea științifică de Stevia rebaudiana și face parte din familia crizantemelor, un subgrup al familiei Asteraceae (familia ambroziei). De reținut că această plantă nu este aceeași cu ștevia care crește la noi, Rumex patientia sau Rumex alpinus – forma sălbatică.
Stevia sud-americană, numită popular „frunză dulce” și „frunză de zahăr”, a fost introdusă în consumul global ca alternativă la zahăr. Ea poate avea o putere de îndulcire de 100 până la 400 de ori mai mare decât cea a zahărului, gustul său dulce fiind datorat compusului numit glicozidă, extras din frunze. În ciuda capacității ridicate de îndulcire, aduce organismului zero calorii și are indicele glicemic (IG) zero.
Stevia poate fi utilizată ca înlocuitor de zahăr în multe rețete, inclusiv în cafea, ceai, prăjituri, deserturi și băuturi răcoritoare. De asemenea, este disponibilă sub formă de comprimate sau lichid, pentru a putea fi utilizată în cantități mici.
La nivel mondial, peste 5.000 de produse alimentare și băuturi folosesc în prezent Stevia ca ingredient. Îndulcitorii cu Stevia sunt folosiți ca ingredient în produse din Asia și America de Sud, cum ar fi: înghețată, deserturi, sosuri, iaurturi, alimente murate, pâine, băuturi nealcoolice, gumă de mestecat, bomboane, fructe de mare, legume preparate.
Este important să ai în vedere faptul că Stevia poate fi mult mai dulce decât zahărul, astfel încât o cantitate mică poate fi suficientă pentru a îndulci alimentele și băuturile preferate. Gustă frecvent și nu adăuga de la început o cantitate mare.
Studiile au arătat că nu provoacă apariția cariei dentare, așadar, ar putea fi folosită și în mâncarea celor mici de la o anumită vârstă încolo (minim 2 ani). Cu măsură, firește, și doar dacă este bine tolerată digestiv de aceștia.
Planta în sine are beneficii antioxidante. Unele studii arată efecte antihipertensive și antiinflamatoare (în formele crude sau puțin procesate). Așadar, dacă luăm în calcul doar această diferență între stevie și zahăr, are un avantaj net.
Dezavantaje
-
gustul său este puțin amărui. Sau mai bine zis, gustul care rămâne după consumul ei;
-
dacă știm că dulcele nu ne face așa de rău, tindem să îl consumăm mai des. Nu trebuie să uităm motivul pentru care alegem înlocuitorul. Nu ca să putem mânca mai mult dulce, ci ca dulciurile să nu ne facă rău;
-
poate să nu fie bine tolerată de toată lumea și să dea balonare, diaree, disconfort digestiv. Opriți folosirea lui în acest caz;
-
unele variante din comerț pot conține aditivi și pot fi intens procesate. Nu cumpărați variantele mai ieftine de stevie și uitați-vă întotdeauna pe etichetă când cumpărați un produs. Orice tip de produs.
Pentru a combate gustul mai amărui, mai diferit decât al zahărului, poți cumpăra mixuri cu eritritol pentru un gust mai echilibrat și pentru a putea fi folosit la gătit.
Stevia e un îndulcitor natural potrivit pentru diabetici, persoane la dietă sau copii peste 2 ani. Nu este o scuză pentru a mânca și mai multe dulciuri.
Nu este un „aliment minune”, ci o alternativă, ideal de folosit cu moderație, alături de o dietă echilibrată și de regulile unui stil de viață sănătos.

Stevia: dulce ca o promisiune de dietă reușită, dar cu un postgust care îți aduce aminte că viața nu e chiar așa de simplă. 😅 Am vrut să scap de zahăr, dar am dat de Sherlock Holmes al papilelor – detectează orice urmă de amăreală. O fi sănătoasă, dar gustul e mai controversat ca un sfat de nutriție pe TikTok!