Bananele în smoothie pot reduce semnificativ absorbția nutrienților, arată un studiu / Cum să combini fructele pentru a te bucura de toate benficiile pe care le oferă

bananele în smoothie blochează absorbția unor nutrienți FOTO: Dreamstime/ Elena Elisseeva

Un studiu recent publicat în revista Food & Function dezvăluie că bananele în smoothie poate diminua considerabil absorbția flavanolilor—compuși benefici pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă. Cercetarea, condusă de Universitatea din California, Davis, în colaborare cu Universitatea din Reading, a constatat că smoothie-urile care conțin banane reduc absorbția flavanolilor cu până la 84% comparativ cu cele fără banane, notează Food & Wine

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Flavanolii, prezenți în fructe precum merele, perele, afinele, murele, strugurii și cacao, sunt esențiali pentru menținerea sănătății inimii și a funcțiilor cognitive. Organizația Academy of Nutrition and Dietetics recomandă un aport zilnic de 400–600 mg de flavanoli pentru o sănătate cardiometabolică optimă, potrivit ScienceDaily.

Enzima responsabilă de oxidarea flavanolilor

Problema identificată de cercetători este legată de prezența enzimei polifenol oxidază (PPO) în banane, responsabilă pentru oxidarea flavanolilor, reducând astfel disponibilitatea lor pentru absorbție. Chiar și consumul separat al bananelor și al smoothie-urilor bogate în flavanoli nu a prevenit această interacțiune negativă.

Pentru a maximiza beneficiile smoothie-urilor, experții recomandă combinarea fructelor bogate în flavanoli, precum fructele de pădure, cu ingrediente cu activitate PPO scăzută, cum ar fi ananasul, mango, portocalele sau iaurtul. Bananele rămân fructe nutritive, dar este indicat să fie consumate separat de smoothie-urile destinate creșterii aportului de flavanoli, precizează reading.ac.uk.

Aceste descoperiri subliniază importanța alegerii atente a combinațiilor de ingrediente în prepararea smoothie-urilor pentru a asigura o absorbție optimă a nutrienților esențiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *