Vremea bună și Campionatul European de Fotbal vor duce la o creștere a cererii de carne / Protest al activiștilor pentru protecția animalelor, pe acoperișul unui abator din Marea Britanie – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 14

porc, abator, Spania, targ foto: Pixabay

Prima săptămână de după Paște (catolic și protestant) a fost, în general, una liniștită, în sectorul creșterii suinelor, la nivel internațional. Haideți să vedem câteva vești bune din această perioadă:

  • Grupul spaniol Costa va promova un mare complex agroindustrial în localitatea Villamayor (Zaragoza), unde va investi 469 de milioane de euro și  va duce la crearea a 3.200 de locuri de muncă directe și permanente, la care se adaugă alte 300 de locuri de muncă, în faza de construcție, și aproximativ 2.000 de locuri de muncă indirecte. Viitorul Centru Logistic Agroalimentar al Văii Ebro (CLAVE), care va deveni un punct de referință biotehnologic la nivel național, va servi, de asemenea, drept loc pentru implementări legate de sectorul biofarmaceutic și pentru crearea unui ecosistem de afaceri de activități conexe sectorului agroindustrial situat în municipalitățile din jur. În plus, se va baza pe utilizarea subproduselor generate în procesul de producție a cărnii pentru a genera noi produse cu valoare adăugată ridicată.
  • Construcția singurului abator de sacrificare a porcilor din departamentul Córdoba, din Columbia, va avea loc în instalațiile fostului abator municipal din Cereté, ca rezultat al alianței dintre Guvernul din Córdoba (Columbia), Primăria Cereté și sectorul privat.
  • Comisia pentru agricultură din cadrul Congresului Statelor Unite a anunțat că va prezenta un proiect de lege agricolă a Statelor Unite, care urmează să fie actualizat în acest an și care va include noi prevederi pentru a limita efectele negative ale propunerii 12 din California prin limitarea capacității entităților de a impune practici de producție animală în alte teritorii.
  • Până la o jumătate de milion de dolari per beneficiar sunt pregătiți pentru solicitanții selectați pentru următoarea rundă de subvenții pentru industria de prelucrare a cărnii prin intermediul unui program din Ohio. Actuala rundă de cereri face parte din programul de 14 milioane de dolari al statului. Modernizarea, extinderea și adăugarea de echipamente, tehnologie și infrastructură operațională sunt toate proiecte eligibile conform parametrilor programului. Până în prezent, 28 de milioane de dolari au fost distribuite prin intermediul programului, către 128 de operațiuni de prelucrare a cărnii.
  • Smithfield Foods a introdus un nou program de burse în valoare de 250.000 de dolari la Universitatea Mount Olive (UMO) din Carolina de Nord. În fiecare an, universitatea intenționează să acorde o bursă Smithfield unui student junior și unui senior, ca parte a unui parteneriat de colaborare.

Calendarul evenimentelor:

  • Totul este pregătit pentru deschiderea, marți, 9 aprilie, a porților târgului Anuga Select Brasil , care va avea loc la Sao Paulo până joia viitoare, 11 aprilie. Acest târg integrează sectorul alimentelor și băuturilor și va beneficia de prezența diferiților actori din întregul lanț de producție cu amănuntul, al supermarketurilor și al serviciilor alimentare.
  • Congresul Grains&Oils va avea loc la Shanghai, cel mai mare oraș și centru financiar al Chinei. China, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina, SUA, țări din America de Sud, țări din Europa și Asia și alte țări interesate de cooperarea cu China în sectorul agricol – țări furnizoare de produse agricole și cumpărători de tehnologii, echipamente, utilaje și alte bunuri chinezești pentru fermele agricole vor fi prezente la eveniment în perioada 10-12 aprilie.
  • Danubius Gastro este un renumit târg pentru gastronomie, hoteluri și industria alimentară, organizat anual la Incheba Exhibition Ground din Bratislava, capitala Slovaciei. Târgul se va desfășura timp de 4 zile, de joi, 11 aprilie, până duminică, 14 aprilie.

Gust amar

În timp ce Statele Unite dau dovadă de voință politică pentru a contracara la nivel legislativ activiștii pentru protecția animalelor și cei care militează pentru climă, în Europa va trebui să așteptăm rezultatul alegerilor parlamentare europene pentru a vedea dacă protestele fermierilor de la începutul anului vor determina o reducere a politicii „verde-închis”.

Între timp, în Marea Britanie, poliția a fost chemată la un abator din Norfolk, unde demonstranții anti-carne protestează deasupra unuia dintre abatoare, ocupând o zonă supraînălțată a uneia dintre clădiri. Ar trebui ca activismul pro-carne să apară și să sensibilizeze în același mod?

În estul Europei, disocierea prețurilor în comparație cu principalele piețe continuă. Având sprijinul zilelor de lucru scurte, abatoarele au redus prețul de achiziție al porcilor timp de trei săptămâni la rând. Explicația: o piață a cărnii foarte lentă, nu se consumă. Deși acest lucru se poate întâmpla într-o regiune cu venituri mai mici, nu văd prețul redus aplicat de lanțurile de magazine. Pentru mine, reducerea prețurilor fără a crește vânzările este o greșeală. Vremea bună și viitorul Campionat European de Fotbal vor cere mai multă carne, iar abatoarele vor fi într-o situație foarte dificilă din cauza politicii actuale și vor solicita „solidaritate”. Toate acestea îmi dau un gust amar…

Dr.Abraham 08.04.2024

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat de Dr. Abraham pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *