Negresa cu ciocolată, fără gluten și fără lactate, decorată elegant cu petale și așezată pe un platou de lemn pare o alegere sofisticată pentru un desert sănătos. Dar ceea ce o face cu adevărat inedită este ingredientul principal: făina obținută din greieri măcinați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Această negresă a fost una dintre numeroasele produse prezentate la o conferință despre proteina obținută din insecte crescute în ferme, organizată la campusul Sutton Bonnington al Universității din Nottingham. Evenimentul, desfășurat în parteneriat cu UK Edible Insect Association (UKEIA), a avut ca scop reunirea industriei și a autorităților de reglementare pentru a discuta despre „potențialul” insectelor ca sursă alimentară alternativă și sustenabilă, notează BBC.
„Insectele sunt incredibil de nutritive”, a declarat Nick Rousseau, directorul executiv al UKEIA. „Au un conținut ridicat de proteine și sunt consumate în mod regulat de oameni din întreaga lume, ca parte a dietei lor tradiționale. Creșterea insectelor nu înseamnă colectarea lor din sălbăticie, ci cultivarea lor într-un mod benefic pentru insecte și care generează un produs cu adevărat sustenabil”.
Patru specii de insecte comestibile pot fi vândute legal în Marea Britanie
Conform Food Standards Agency (Agenția pentru Standardele Alimentare din Marea Britanie), doar patru specii de insecte comestibile pot fi vândute legal în această țară: viermele galben de făină, greierele de casă, greierele dungat și musca soldat neagră. Acestea sunt considerate „alimente noi”, ceea ce înseamnă că trebuie să treacă prin evaluări riguroase înainte de a fi introduse pe piață.
În cadrul conferinței din 24-25 aprilie, participanții au putut degusta o gamă largă de produse pe bază de insecte, precum greieri aromați, viermi de făină prăjiți și batoane proteice preparate cu făină de greiere.
Printre cei prezenți s-a numărat și fermierul Marshall Waller din zona Peak District, care și-a exprimat îngrijorarea că agricultura tradițională nu va putea ține pasul cu ritmul accelerat al creșterii populației. A fost pentru prima dată când a încercat proteina din insecte. „Cred că ideea în sine e mai respingătoare decât gustul propriu-zis”, a spus el. „Dacă nu ai ști că sunt insecte, nu ai avea cum să îți dai seama. Ne preocupă impactul asupra mediului al agriculturii tradiționale, așa că încercăm să găsim metode mai sustenabile de a produce hrană”.
Profesorul Tim Parr, specialist în biochimie nutrițională la Universitatea din Nottingham, consideră că insectele ar putea reprezenta o soluție la criza alimentară globală. „Analizăm diferite tipuri de organisme sau plante care ar putea fi utilizate ca sursă alimentară și care ar putea compensa deficitul de hrană, mai ales în ceea ce privește proteina”, a explicat el. „Ne uităm la modul în care cresc, ce randamente putem obține și în ce condiții se dezvoltă cel mai bine”.
Ideea consumului de insecte este asociată cu prejudecăți culturale și contexte neigienice
Totuși, pentru o mare parte a publicului, ideea consumului de insecte este asociată cu prejudecăți culturale și contexte neigienice. Nahla Mahmoud, fondatoarea The Insect Cafe din Edinburgh, a explicat: „În momentul de față, în cultura britanică principală, insectele sunt asociate cu locuri în care nu ne dorim să fim, medii neigienice sau situații de supraviețuire. Mulți oameni se gândesc la emisiunea I’m A Celebrity… Get Me Out Of Here și la imaginea unei insecte vii pe care ești forțat să o mănânci”.
Mahmoud, care a început să consume insecte acum șase ani, este convinsă că acestea „pot fi utilizate în atât de multe forme și moduri în alimentația noastră zilnică”. „Sunt un produs atât de versatil și frumos”, a spus ea. „O lingură de insecte măcinate conține opt grame de proteine. Imaginează-ți că adaugi asta în terciul de dimineață, într-un smoothie sau într-o supă. Adaugă mai multă valoare nutritivă”.
Insectele sunt folosite și în producția de hrană pentru animale de companie, fiind promovate ca o alternativă mai ecologică la hrana convențională. În plus, în ultimii ani, unele companii au început să utilizeze inteligența artificială pentru a reduce costurile asociate fermelor de insecte.
Nick Rousseau este optimist în privința viitorului acestui sector: „Suntem acum într-o situație, în lumea modernă, în care avem nevoie de opțiuni mai sustenabile și, ceea ce vedem, este dezvoltarea fermelor de insecte”.