Atunci când familia lui Mohamad Fahmi Faat din Kuala Lumpur a pregătit doar jumătate din cantitatea obişnuită de mâncare pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, el a dat vina pe lipsa nucilor de cocos, un ingredient de bază în bucătăria multor ţări asiatice, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.
„Laptele proaspăt de cocos a devenit o raritate cu prilejul Eid. Am putut cumpăra doar trei pachete în loc de şase şi nu a fost suficient”, spune Mohamad Fahmi Faat, un manager de restaurant care a fost nevoit să prepare mai puţine feluri tradiţionale de mâncare precum vita rendang.
Cel mai mare producător de nucă de cocos, Filipine, se aşteaptă la o scădere cu 20% a producţiei în acest an
Vremea nefavorabilă din unele din cele mai importante ţări cultivatoare a dus la scăderea producţiei de nuci de cocos, astfel că în unele ţări preţurile s-au dublat. Unele ţări producătoare precum Filipine şi Indonezia analizează posibilitatea de a introduce restricţii la export, în timp ce consumatorii sunt sfătuiţi să se îndrepte spre alternative la un ingredient pe care îl folosesc în fiecare zi la preparare unei game largi de feluri de mâncare.
Cel mai mare producător de nucă de cocos, Filipine, se aşteaptă la o scădere cu 20% a producţiei în acest an. Motivul este că în ultimii doi ani, fenomenele meteo extreme, de la secetă şi până la cicloane, a pus presiune asupra arborilor din regiunile de sud.
„Motivul principal pentru oferta redusă are legătură cu clima. Aceste evenimente au dus la scăderea producţiei, au întârziat recoltatul şi au limitat mobilitatea fermierilor”, a declarat Henry Raperoga, preşedinte la Axelum Resources Corp.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Philippine Coconut Authority a informat că poartă discuţii cu producătorii în vederea păstrării unei părţi din producţia lor de ulei de cocos pentru uz local, înainte de a autoriza exporturile. “Schema propusă este destinată să asigure aprovizionarea locală şi a stabiliza preţurile, fără a perturba angajamentele de export”, a informat agenţia într-un comunicat.
Cererea mondială este aşteptată să continue să crească
O situaţie similară se înregistrează şi în alte ţări producătoare, precum Indonezia, Thailanda şi Vietnam.
În Indonezia, al doilea mare producător de nuci de cocos, Ministerul Industriei a propus o interdicţie la export cuprinsă între trei şi şase luni, taxe pe livrările la export şi preţuri de referinţă pentru a stabiliza preţurile pe piaţa locală, care au explodat cu 150% în ultimele trei luni.
În paralel, cererea mondială este aşteptată să continue să crească, graţie reputaţiei laptelui de nucă de cocos de alternativă pe bază de plante şi fără lactoză, susţine Axelum, pentru care SUA este cea mai mare piaţă, dar constată şi o creştere a vânzărilor în Europa şi America Latină.
Produsele asociate precum ulei de cocos, lapte şi fulgi uscaţi sunt şi ele din ce în ce mai populare graţie tendinţelor referitoare la wellness şi sustenabilitate. Consumul de ulei de cocos este aşteptat să crească până la 3,23 milioane tone în acest an, de la 3,2 milioane tone în urmă cu un an, potrivit International Coconut Community, potrivit căreia SUA, UE şi China sunt cei mai mari importatori.
Departamentul american al Agriculturii estimează că stocurile mondiale de ulei de cocos vor încheia sezonul 2024-2025 la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Această scădere a provocat deja o explozie a preţurilor la uleiul de cocos, care s-au dublat începând din 2023 şi în prezent sunt la 2.658 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Asta i-a făcut pe unii traderi din Malaezia să oprească temporar operaţiunile, iar consumatorii au fost îndemnaţi să treacă la alternative precum gătitul cu smântâna sau iaurt.