Sandviș cu inele de calamar pane – cea mai populară gustare din barurile din Madrid/ Un preparat care la origine era destinat săracilor

sandvis cu calamar Foto: The Fork

Unul dintre cele mai populare sandvișuri din barurile din capitala Spaniei, alături de alte preparate tradiționale precum urechea de porc la grătar (sună ciudat, nu-i așa?), este fără îndoială bocadillo de calamares (sandvișul cu calamari). Iată cum puteți prepara și testa acasă aceste tapas.

Calamarul trebuie să iasă fraged, iar aluatul crocant. Se pot folosi inele de calamar gata tăiate și congelate, dar este mai bine să cumpărăm calamari proaspeți pe care îi pregătim ca în rețeta de calamari a la romana sau în stil andaluz.

Cum a apărut sandvișul cu calamar

Nu e greu de imaginat cât de dificil era să aduci pește proaspăt la Madrid cacum câteva sute de ani. Cu toate acestea, exista o cerere constantă, mai ales din cauza postului catolic (în care nu se consumă carne, dar se poate mânca pește, ca și ou sau lactate). Astfel, deja în secolul al XVI-lea, Madridul beneficia de pește proaspăt, transportat în recipiente cu gheață, relatează The Fork.

În mod evident, metodele de conservare precum sărarea, uscarea și afumarea au fost cele mai populare și sigure pentru a consuma pește într-o stare bună. În 1739, s-au cerut permise regale pentru a facilita aprovizionarea capitalei cu pește și fructe de mare, ceea ce a dus la o îmbunătățire a cantității și calității acestor produse. Mai târziu, odată cu apariția căilor ferate, Madridul a fost mai bine conectat cu regiunile de coastă și marile porturi, favorizând și mai mult consumul de pește.

Rețeta de calamari prăjiți în aluat crocant a fost adoptată rapid, mai ales pentru că masca gustul peștelui care își pierduse prospețimea pe drum. Un strop de lămâie ajuta și mai mult la îmbunătățirea aromei. În plus, prăjirea în făină adăuga mai multe calorii, esențiale într-o perioadă în care foametea era o problemă reală. Există și teorii care spun că influența culturii andaluze în Madrid a jucat un rol important – odată cu deschiderea a numeroase taverne, prăjelile au devenit populare în rândul clasei muncitoare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


De asemenea, migrația internă a influențat puternic consumul de pește în Madrid. Orice familie înstărită avea servitoare, iar bucătăresele – în special cele andaluze, galiciene și din alte regiuni de coastă – erau familiarizate cu preparatele din pește și, bineînțeles, cu calamarii. Aceste femei, care ulterior și-au deschis hanuri și restaurante modeste în Madrid, au contribuit la popularizarea calamarilor prăjiți.

Ideea de a pune calamarii în pâine a fost o soluție practică: mai multe calorii, mai multă sațietate și un gust mai bun. Astfel s-a născut unul dintre cele mai iconice preparate ale Madridului, considerat pe bună dreptate primul „fast food” madrilen.

În 1953, celebrul local El Brillante și-a deschis o filială în cartierul Chamberí, iar în zona Plaza Mayor au apărut primele taverne care au transformat sandvișul cu calamari într-un preparat delicios și  ieftin.

Reinventarea modernă a sandvișului cu calamari

În prezent, când gastronomia vintage este la modă, asistăm la o renaștere a preparatelor tradiționale. Bocadillo de calamares s-a reinventat și poate fi găsit în variante moderne, cu maioneză cu citrice, chifle bao, pâini cu cerneală de calamar și alte reinterpretări care îmbogățesc rețeta originală cu arome noi.

Ingrediente pentru 2 sandvișuri

1 calamar proaspăt mic

100 de gr de făină

Sare

Ulei de măsline extravirgin pentru prăjit

2 baghete mici sau chifle

Preparare sandviș cu calamari

Curățăm calamarul, îndepărtând aripioarele și tentaculele. Tăiem corpul în inele potrivite.

Trecem inelele de calamar prin făină, scuturând excesul cu ajutorul unei site.

Încălzim uleiul de măsline la 180°C pentru a obține o crustă crocantă, fără ulei în exces și care să adere bine la calamar.

După ce calamarii s-au rumenit, îi așezăm pe un prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces. Apoi îi întindem pe baghetă sau chiflă și îi servim cu lămâie și alioli.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *